• DOLAR 32.496
  • EURO 34.837
  • ALTIN 2441.919
  • ...
8 soruda böbrek nakli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA-Son dönem böbrek yetmezliği hastalığı olanların sağlıklarına kavuşabilmeleri için tek bir çareleri var; böbrek nakli! Nakledilen böbrek, hastanın tıpkı kendi böbreği gibi çalışmaya başlıyor. Böbrek nakli olmayı bekleyen hastalarda tedavi şekli ise diyaliz. Diyaliz, uygun böbrek bulununcaya kadar geçerli bir köprü tedavisi. Türkiye'de binlerce kişi böbrek nakli olmak için umutla bekliyor. Ülkemizde 60 bin kişinin böbrek nakline ihtiyacı var. Bu sayının 1016 yılında 100 bine ulaşacağı tahmin ediliyor. Ancak ülkemizde Türkiye'de yılda 3000'e yakın böbrek nakli gerçekleştiriliyor. Acıbadem Bursa Hastanesi Böbrek Nakli Merkezi Sorumlusu Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Oktay, böbrek nakli ile ilgili en çok merak edilen soruları yanıtladı.

Kronik böbrek yetmezliği nasıl tedavi ediliyor?
Hastanın böbrek fonksiyonları 'Klirens' ile ölçülüyor. Normal sınırlar 90-135 arasında oluyor. 30-90 ml/dak arası kompanse kronik böbrek yetmezliği, 30 ml/dak'nın altı ise dekompanse kronik böbrek yetmezliği şeklinde tanımlanıyor. Klirens 10 ml/dak'nın altına indiğinde ise bir tedavi uygulanmazsa üremik koma gelişiyor. Bundan sakınmak için böbrek yerine koyma tedavisi şart oluyor. Böbrek yerine koyma tedavisi 2 şekilde yapılıyor. Böbrek nakli ve suni

Diyaliz tedavisi nasıl uygulanıyor?
Suni böbrek tedavisi damar yoluyla (Hemodiyaliz) veya karın zarı yoluyla (Periton diyalizi) yapılıyor. Ancak diyaliz tedavileri, böbreğin tüm fonksiyonlarını yerine getiremiyor. Sadece üre ve bir kısım zararlı maddeleri süzüyor. Hemodiyalizde haftanın 3 günü 4'er saatlik seanslarla, bir makine yardımıyla kan filtreleniyor. Diyaliz tedavilerinde hastanın tedaviye uyumu çok önemli. Aksi takdirde 5 yıllık sürede ölüm riski yüzde 50 gibi yüksek bir rakama ulaşıyor.

Diyaliz tedavisi mi organ nakli mi?
Kronik böbrek yetmezliği tedavisinde diyaliz ancak hastanın yaşamasını sağlayacak asgari tedavi sunuyor. Böbrek fonksiyonlarının tamamını karşılayamıyor. Hasta bir merkeze bağlı olarak yaşamını sürdürmek zorunda kalıyor. Hastada tam iyilik hali olmuyor. İşi varsa çalışma zamanı kısıtlanıyor. Tatil olanakları kısıtlı oluyor. Böbrek naklinde ise tam iyilik hali oluşuyor. Hastanın ömrü daha uzun oluyor. Hasta hayatının önemli bir bölümünü merkezde geçirmek zorunda kalmıyor. Üretime katılarak ülkesine katkıya devam edebiliyor.

Böbrek nakli ne zaman yapılmalı?
Kronik böbrek yetmezliğinde mümkünse diyaliz başlamadan böbrek nakli yapılmalı. Bu aşamada yapılabilirse, böbrek naklinin başarı oranları daha yükseliyor. Ancak maalesef hasta bilgilendirilmesi eksiği ve organ azlığı nedeniyle, böbrek nakli gecikiyor.

Kimler verici olabiliyor?
Dördüncü dereceye kadar hısım olanlar ve eşler canlı böbrek vericisi olabilirler. Verici havuzunu artırabilmek için son zamanlarda çapraz vericiler (hısımlarla uyumsuzluk sonucu nakil olamayanlar, uygun kişilerle vericilerini değişir) ve emosyonel (eski dost, arkadaş vb.) vericilerle de böbrek nakli yapılıyor.

Nakil için en uygun böbrek nasıl seçiliyor?
Nakil için damarlarının uzunluğu nedeniyle öncelikjle sol böbrek seçiliyor. Bununla birlikte iki böbrek arasında çalışma açısından yüzde 10'dan fazla bir ?? Varsa veya sol böbrekte çok fazla sayıda damar mevcutsa sağ böbrek seçilebiliyor. Bu seçime karar verebilmek için kontraslı bilgisayarlı tomografi ve böbrek sintigrafisi yapılıyor.
Böbrek naklinin canlı vericiden alınan böbrekle yapılmasının avantajları neler?
Ülkemizde böbrek nakli, batı ülkelerinin tersine olarak yüzde 85 oranında canlı verici kaynaklı yapılıyor. Bunun nedeni ise organ bağışının az olması. Batı ülkelerinde milyon nüfus başına 15-25 bağış yapılırken, ülkemizde bu oran ortalama yüzde 4'e düşüyor. Oysa böbrek naklinde çözüm kadavra vericilerle olmalı. Bir ölüden 2 böbrek 2 ayrı kişiye takılabiliyor. Bununla birlikte, oksijensiz kaldığı sürenin uzunluğu bazen sorun oluşturabiliyor. Canlı verici böbreğinde, vericinin daha iyi hazırlanabilmesi, oksijensiz dönemin kısalığı, planlama yapılabilmesi, daha iyi doku uyumu sağlanabilmesi gibi nedenlerle başarı oranı biraz daha yüksek oluyor.

Böbrek nakli neden laparoskopik yöntemle yapılıyor?
Laparoskopik cerrahi, daha küçük kesi, buna bağlı daha az ağrı, daha iyi kozmetik görünüm, kasların kesilmemesine bağlı kas gücünü koruyabilme, işine veya günlük yaşamına daha çabuk dönebilme gibi avantajlara sahip. Yaralar küçük olduğunda için yara enfeksiyonu oluşma riski çok az oluyor. Bu önemli avantajları nedeniyle canlı böbrek vericisi operasyonunu laparoskopik yöntemle yapıyoruz. (Zeki Aras-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir