• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
ABD darbeci sisi`ye sırtını mı dönüyor ?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yıllık yapılan ‘Öncelik İnsan Hakları` adlı konferansta konuşan ABD Ulusal Güvenlik Müsteşarı Suzan Rice, Mısır`daki darbe yönetiminin sivillere ve tutuklulara karşı şiddet uygulamasının kabul edilemez olduğunu ve ülkesinin Kahire ile olan ilişkilerinin normal bir şekilde ilerlemesinin imkansız olduğunu söyledi.

Rice, ABD`nin Mısır`a silah sevkiyatını durdurduğunu belirterek Mısır yönetiminin demokratik yönden düzelmesinin beklendiğini söyledi. Mısır`daki baskı ve şiddetin muhalif kanatları ‘aşırı gruplara` dönüştürme tehlikesinin söz konusu olduğunu belirten Suzan Rice, ülkenin kaosa ve istikrarsızlığa sürüklenmesini engellemek için böyle bir kararın alındığını kaydetti.

ABD hukuku ülkenin darbe yönetimlerine destek vermesini engellerken ABD, 3 Temmuz`da Mısır`ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`nin devrilerek Sisi`nin başa geçmesini ‘darbe` olarak nitelemekten kaçınmıştı. ABD`nin ‘darbe` dememesinin Mısır`a yapılan askeri yardımın kesilmemesi yönünde atılan bir adım olarak yorumlandı.

ABD Başkanı Barack Obama geçtiğimiz Ekim ayında ülkesinin Mısır`a olan askeri yardımları azaltacağını açıklamış, darbeci katil Abdulfettah Sisi`den göstericilerin isteklerine kulak vermesi gerektiğini söylemişti.

DARBE YÖNETİMİ DURMAK BİLMİYOR

3 Temmuz`da Mısır`ın ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`yi devirerek başa geçen darbeci katil Abdulfettah Sisi, yönetimi ele geçirdikten sonra darbe karşıtı göstericilerin üzerine ateş açma emri vermiş ve birkaç ay içinde 3 binden fazla Mısır vatandaşının ölmesine, 10 binin üzerinde vatandaşın ise yaralanmasına sebebiyet vermiştir.

Başta ABD olmak üzere BM ve diğer ülkelerden gelen tepkilere rağmen şiddet ve tutuklamalara devam eden cunta yönetiminin son uygulaması ise Sabah 7 Hareketi`ne karşı oldu. Mısır`da darbeyi protesto etmek için sabahın erken saatlerinde sokaklara çıkan 14 kız öğrenci için 11`er yıl hapis cezası verildi.

Darbe yapıldığı günden beri gösteriler devam ederken başta El Ezher ve Kahire Üniversitesi olmak üzere birçok öğrenci darbe yönetimini protesto etmek için hergün sokaklara iniyor.

Haber7

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir