• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
İHH`dan Somali`ye Yardım
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İHH insani yadım vakfı Etiyopya nın kuzey doğusunda bulunan 4,5 milyon nüfusun yaşadığı Etiyopya-Somali si eyaletinde gıda dağıtımında bulundu.Eyaletin başkenti CİCİGA ya 70 km mesafede bulunan Somali sınırındaki ARTŞEK bölgesinde bulunan 3000 kişinin yaşadığı barınak kamp bölgesinde 300 ton mısır,2 ton yağ,ve 3 ton hurma dan oluşan acil gıda dağıtımını 3000 insana gerçekleştirdi.

İHH Y.K Üyesi Osman Atalay dağıtım yaptığımız Artşek bölgesinde 1.200 000 insan çalı çırpı, naylon ve kartonlarla destekleyerek oluşturdukları barınak türü yerlerde yaşadıklarını bölge insanının kamp olarak adlandırdığı bu yerlerde su,tuvalet,gibi en önemli ihtiyaçlardan mahrum olarak tam 11 yıldır bu şekilde hastalık ve ölümlerle mücadele ettiklerine şahit olduklarını söyledi.Etiyopya nın bu bölgesine 11 yıl önce kuraklık dolayısı ile köylerini terk ederek gelen insanlar bir daha köylerine geri dönemediler.

2000 yılındaki büyük kuraklık döneminde gene bu bölgeye geldiğimizde bu insanlara yardım getirmiş idik. Fakat 11 sene sonra tekrar geldiğimizde hiçbir şeyin değişmediğini aynı muhtaç yoksul ve hayati ihtiyaçlarından mahrum bir şekilde hastalıklarla boğuştuklarına şahit olduk.Bu gün Somali den Kenya ve Etiyopya ya göç eden bu insanların tamamına yakını asla geldikleri yerlere dönemeyecektirler.

Yetersiz beslenmeden kaynaklanan karın şişmeleri,saç,deri hastalıkları ,katarak görme bozuklukları ve çocuk ölümlerini sıtma ishal tuberkulöz den çok sayıda insanın kamp da sürekli ölümü beklediklerini gözlemledik.

İHH yk üyesi Osman Atalay,bölgeye gelen yardım kuruluşları en fazla 2 -3 ay sonra bölgeden yavaş, yavaş çekilecekler,gelen yardımlar acil gıda yardımları bunlar pansuman tedbir den öteye geçmeyecektir.Bölgenin kuraklığı ve yoksulluğunun önüne geçmemizin yollarını aramalıyız.Bu bölgelere su kuyusu ve küçük baş hayvanlar vermeliyiz.su göletleri oluşturacak projelere yatırım yapmak ve kampanyalarımızın yarısını kuyu,hayvancılık projelerine dönüştürmeliyiz.Aksi halde bu insanların yaralarını asla tedavi edemeyiz.

STK lar kampanyalarının büyük bölümünü kalıcı projelere dönüştürmesi gerekiyor.unutmamak gerekir ki Afrika ve bu bölgenin genelinde kronik kuraklık hastalık ve yoksulluk var.fakat bu sefalet önlenebilir tedavisi çok kolay olan bir problemdir.İHH bölgede 6 su kuyusu açtığını ve bir su gölet,i ,2 su kuyusu projesi başlattığını açıkladı.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir