• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
"Hak adım atanlar Hz Hüseyin'den ilham almak zorundadır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL - Diyanet-Sen Bingöl Şubesi tarafından "Cennetin Çiçeği" Hz. Hüseyin adlı bir konferans düzenlendi. Konferansta konuşann Siyer Uzmanı Mehmet Emin Yıldırım, Hüseyin'in hayatı ve mücadelesinden kesitler aktardı.

 

Kur'an-ı Kerimin tilavetiyle başlayan programda açılış konuşmasını Diyanet-Sen Bingöl şube başkanı Mücahit Çelik yaptı. Daha sonra mikrofona gelen siyer Uzmanı Mehmet Emin Yıldırım, "Allah'ı sevmek imanın hakkıdır, peygamberi sevmek Allah'ın hakkıdır, genelde sahabeyi özelde ehlibeyti sevmek ise peygamberin hakkıdır. Biz bu sevgiyi bundan dolayı ortaya koymak durumundayız." dedi.

 

"Kim hak adına konuşuyorsa, adım atıyorsa Hüseyin'den ilham almak zorundadır"
Hz Hüseyin'in cennet gençlerinin efendisi olduğunu belirten Yıldırım, 54 yaşında zalim kılıçlar altında doğranan Hz Hüseyin'in, 54 bin sene geçse de unutulmayacağını söyledi. Hz Hüseyin'in mücadelesine değinen Yıldırım, "Hz Hüseyin öyle bir şey ortaya koydu ki, kim hak adına konuşuyorsa, hak adına adım atıyorsa Hüseyin'den ilham almak zorundadır. Adları değişmiş olsa bile o zalim Hüseyin'in karşısındaki Yezid'dir. O zalimin karşısındaki şahıs ise Hüseyin'ce davranan kişidir." ifadelerini kullandı.

 

"Hüseyin, ben öleyim de cehaletin kararttığı şu toplum dirilsin diyordu"
Kerbela yaşandığı döndemde 6 temel tavır olduğunu belirten Yıldırım, bu dönemde Hz Hüseyin'in tavrının yaşamak için yaşatma tavrı değil yaşatmak için yaşama tavrı olduğunu söyledi. Yıldırım, "Hz Hüseyin'in tavrı, 'ben öleyim de dedemin şeriatı yaşasın' diyen tavırdır. Ben öleyim de cehaletin kararttığı şu toplum dirilsin diyen tavırdır. Ben kanımı akıtayım da ümmetin kanı akmasın dirilsin diyen tavırdır." dedi.

 

"Hz. Hüseyini yetiştiren Hz. Fatıma gibi analardı"
Hz Aile ve Hz Fatıma'nın hayatlarından da kesitler aktaran Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Hz. Fatma analığı çağlar sonrasına bize öğretiyor. Analığın sokakta değil evde olduğunu söylüyor. Ev darül hikme olduğu zaman hikmetin çocukları olan çocuklar yetiştirirsin diyor. Darul hikme ancak Ana ile hikmetli olabilir. Değerli bacılarım siz evde Fatma gibi analık yaparsanız Alem Hasan'ın eliyle vahdeti, Hüseyin'in eliyle şahadeti, Zeyneb'in eliyle izzeti, Ümmü Gülsümün eliyle de dirayeti öğrenir. Hz. Hüseyin'i yetiştiren Hz. Fatıma gibi analardı. Bugün biz babalar ve analar olarak bu görevimizi yapmadığımız için evlerimizde sahabeler gibi büyüyen çocuklar yok."

 

"Bir taife şehit olacak ve bir taifede şahit olacak"
Kerbela'da bir taifenin şehit bir taifenin de şahit olduğunu belirten Yıldırım, "Abdullah ibni Abbas Hüseyin'e gitme diyor Hüseyin gitmem lazım. O zaman gideceksen çoluk çocuğunu götürme deyişine karşılık onların da gelmesi lazım diyor. Çünkü bir taife şehit olacak ve bir taifede şahit olacak. Eğer Zeynep olmasaydı Kerbela'nın meydanında biz Kerbela diye bir şey okumayacaktık. Kerbela'yı bize anlatan Zeynep'tir. Zeynep şahitler kervanının Muallimesidir, Müderrisesidir. O oradan görüp bize anlatacak öyle haberdar olacağız. Hz. Hüseyin Kerbela yolunda iken onu vazgeçirmeye çalıştılar ama kendisi böyle bir zülüme rıza gösteremezdi. İmam Hüseyin şehit olacağı gün düğüne gider gibi giyinmişti Çünkü o biliyordu ki, şahadet basit bir şey değildi. Kerbela gününde hasta olan Zeynelabidin dışında kimse sağ kalmadı. Hz. Hüseyin şehadetinden önce ailesine hep nasihat ediyordu. İmam Hüseyin in etrafı sarılmıştı artık Allaha ulaşacağını biliyordu etrafındaki insanlara hitaben ey insanlar bizi buraya çağıran siz değil miydiniz bize mektup üstüne mektup gönderen siz değil mliydiniz. İşte geldim peki siz bana bunu mu reva gördünüz. Siz burada bana Yezid'e biat et diyorsunuz, size şunu söylüyorum, tüm insanlık buna şahit olsun ki, zillet bizden uzaktır. Ve imam Hüseyin, 'kanımla Muhammed'in dini yükselecekse ey kılıçlar alın canımı diyerek şahadet şerbetini içti." şeklinde konuştu.

 

"Tevhidin 3 basamağı var"
"Tevhidin 3 basamağı vardır" diyen Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: "1-Allah'tan başka ilah yoktıur 2- Allah'tan başka ibadet edilecek kimse yok. 3- Allah'tan başka hâkim kimse yoktur. Hz. Ali bu 3 tevhidi uyguladığı için satın alınamadı. İmam Ali'nin görünen birçok özelliği vardı ama görünmeyen birçok tarafı vardı. Asıl önemli olan Rabbinle baş başa kaldığın zaman yaptığın şeydir. Hz. Fatma gibi Betül olmak lazım Allah'ın kitabında, 'temiz temize kötü kötüye yakışır' diyor. Biz Ehli Beyt gibi eşler istiyoruz ama acaba onlar gibi yaşıyor muyuz? Ama Firavun gibi bir kocaya Asiye gibi bayanlar da olur. Ama biz tertemiz bir hayat yaşarsak karşımızdaki kişi de aynen öyle olur. Hz. Yusuf gibi olursak aynen onun gibi eşler bize nasip olur. Ama kendi kirli olan kişi kirli kişilerle birlikte olur. Biz kaynağımızı ilahi dereceden istersek aynen onlar gibi oluruz. Kur'an temel kaynağın, Sünnet temel rehberin olursa basiret ve feraset gibi adımlar sen de ortaya çıksın. Allah, 21. yüzyılın Hasan ve Hüseyinlerini bizden çıkarsın ve Kurban olduğumuz dedesi Hz. Peygamberin sofrasını bizlere de nasip etsin." (Nihat Kanat, Ali Fidancı, Selma Toğrul - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir