• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
Memur maaşları son 10 yılda düştü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, Hükümetin son 10 yılda öğretmen maaşlarının yüzde 303 arttığı yönündeki açıklamalarını reel bulmadığını söyledi. Avcı, memur maaşlarının belirlenmesinde kullanılan katsayılarda son 10 yıl içerisinde görülen artış miktarları ile aynı döneme ait bazı ürünlerin fiyatlarındaki artışın yanında, memur maaşlarına yapılan zamların düşük olduğunu da ileri sürdü.

Memur maaşlarının, kullanılan katsayılarla birlikte değerlendirildiğinde, ücretlere 10 yıl içerisinde gelen zam miktarının yüzde 360 değil yüzde 125 olduğunun ve bunun yıllık ortalamasının yüzde 12,5 oranında ortaya çıktığının görüleceğini söyleyen Avcı, "Memurların zorunlu ihtiyaçları gereği tükettiği bazı ürünlerin aynı dönem içerisinde gösterdiği fiyat artışlarına resmi TÜİK verilerini baz alarak baktığımızda fiyat artışlarının, memur zammı oranının üzerinde olduğunu görebiliriz. Buna göre son on yılda memur maaşlarının eridiği ortaya çıkmıştır." ifadelerini kullandı.

Memurlara ülkenin büyüme oranından pay verilmediğini söyleyen Avcı, " Hükümet yetkilileri Türkiye'nin son 10 yılda yüzde 300 büyüdüğünü söylüyor. Bu büyümede öğretmenlerin, memurların katkısı yok mudur? Niçin memurlara ülkenin büyüme oranından pay verilmiyor." şeklinde konuştu.

Son 10 yıllık enflasyon ve memur maaş artışı konusundaki tartışmada halkın gerçekleri bilmesi gerektiğini söyleyen Avcı, "Türkiye reel gayrisafi yurtiçi hâsıla olarak yüzde 303 değil, yüzde 63 büyüdü. Ülke karşılaştırması yapılmak istendiğinde ekonomik büyüklük nominal GSYİH ile ölçülür. Zamansal karşılaştırma için ise reel GSYİH rakamının kullanılması gerekir. 10 yılda hiç büyümeseydik bile ortalama enflasyonumuz yüzde 10.5 olduğu için cari fiyatlarla milli gelirimiz zaten büyüyecekti." İfadelerine yer verdi.

Emeklilerin geçinmek için ikinci üçüncü işlerde çalışmak zorunda kaldığını ifade eden Avcı son olarak, "Hükümetin yüzde 3-4'lük zamlara mahkûm ettiği öğretmenler, memur ve emeklilerinin ücret, maaş ve aylıkları reel olarak erimeye ve gerçek enflasyon karşısında aşınmaya devam ediyor." İfadelerini kaydetti. (M. Sait Adiyaman - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir