• DOLAR 32.521
  • EURO 35.003
  • ALTIN 2441.388
  • ...
ORUÇ VE İNSAN
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

On bir ay boyunca vücudun kapmış olduğu maddi ve manevi tüm mikroplardan arındırır.

Oruç, kişiyi olgunlaştırdığı gibi, onu nimet-i ilahiyeye karşı nankörlükten alıkoyar ve her bir nimetin şükrünü eda etmesi gerektiğini hatırlatır. Zira insanın on bir ay boyunca dünya nimetleriyle ilişkisi zedelenebilir. Bitmiş ya da bitmeye yüz tutmuş nimet ilişkisini yeniden kazandırır ve insanın bu yönünü bu şekilde güçlendirir. Nimetlere nazarını anlamlandırdığı gibi, nimetlerin asıl sahibinin yarattıklarının da nizamsız, anlamsız ve abes olmadığının şuurunu kazandırır. Ve hayvani özelliklerden kurtulmasına esbap olur.

Oruç, insan iradesini güçlendirir. Düşünen bir varlık olan insan, nefsi ile değil, akıl, vicdan ve irade ile hayatını sürdürmesi gerektiğini öğretir. Zira açlık ile terbiye edilmiş bir vücut, nefsin arzuları doğrultusunda hareket etmeyi terk ederek, irade-i vicdan ile hareket etme moduna geçer.

Oruç, içtima-i hayatımızı inşa eden bir muallimdir. Birlikte yaşamlarını idame etmek zorunda olan insanlar arasında maddi farklılıkları gösterir ve öğretir. Zenginleri açlık ile terbiye eder ki, maddi olarak güçsüz, fakir ve muhtaçlardan haberdar eder. Ve bu şekliyle oruç insanı nefisperestlikten kurtarır. Kendi cinsine karşı şefkat ve merhamet duygularını uyandırır, uyanıksa geliştirir.

Oruç, insan nefsinin enaniyetini kırar, acziyetini ve fakrını itiraf etmesini sağlar. İnsanın nefsi kendini kimsenin himayesinde görmek istemediği gibi, kendi arzu ve istekleri için dünyayı ateşe verebilecek kadar hadsiz bir çılgındır. Onu dizginlemenin yegâne yolu da oruçtur. Oruç bu duruşuyla nefsin rububiyetini kırar ve reel ubudiyete dönüştürür.

Dahası oruç;

Kirlenmiş cesetlere ab-ı hayat, körleşmiş gözlere fer, yüreklere ferman, sağırlaşmış kulaklara derman, kararmış kalplere zemzem, arsızlaşmış hislere edep, tutuklanmış ruhlara özgürlüktür. Bilince ışık, ufka sirayet, tasavvura hidayet, şahsiyete dik duruş, fıtrata dönüştür.

Oruç, ‘’dosdoğru yolun’’ istikametini gösteren bir yol haritasıdır.

Bu tezahürleriyle; Ramazan fakülte, oruçlu o fakültenin talebesi ve oruç da onun muallimidir.

Ramazan fakültesinin muallimine talebe olanlara selam olsun…

Mehmet Öz / Doğruhaber

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir