• DOLAR 34.084
  • EURO 37.991
  • ALTIN 2822.208
  • ...
SON DAKİKA
Tarihte bugün: 13 Eylül
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ahmet Tali

1647: İtalyan matematikçi ve fizikçi Evangelista Torricelli (Evan-celista Toriçelli), “barometre”yi icat etti. Barometreler, hava, su veya cıva yardımıyla atmosfer basıncını ölçmek için kullanılan aletlerdir. 

1882: İngiltere Mısır’ı işgal etti. Bundan sonra 1922’ye kadar Mısır, İngiltere’nin sömürgesi altında kaldı. Mısır’da Arap milliyetçisi İhvan düşmanı Abdunnasır’dan; siyonist iş birlikçisi ve İhvan düşmanı Enver Sedat’tan; ingiliz uşağı, siyonistlerin müttefiği, İslam ve Müslüman düşmanı firavun Hüsnü Mübarek’ten sonra halk,  ilk kez kendi cumhurbaşkanını seçme hakkına kavuştu. Ancak çağın firavunları, halkın seçtiği cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye sadece bir yıl sabredebildiler. 

1950: Milli Eğitim Bakanlığı valiliklere gönderdiği bir genelgeyle öğretmenlerin parti işleriyle uğraşmasını yasakladı. Daha önce tüm devlet görevlileri CHP’nin zorunlu birer üyesiydiler. 

1980: Cunta’nın elebaşı Orgeneral Kenan Evren; Anayasa’sı rafa kaldırılmış, bütün kurumları askeri vesayet altına alınmış Türkiye Cumhuriyeti’nin Devlet Başkanı oldu.

2000: Milli Gençlik Vakfı’nın şubeleri, kuruluş amaçlarının dışında faaliyet gösterdikleri gerekçesiyle yurt genelinde kapatılmaya başlandı. 28 Şubat Süreci’nde İslami kesimlere yönelik hesapsız ve kanunsuz uygulamalar bütün hızıyla devam etmekteydi. 

2018:  Güney Sudan'da 2013'ten beri süren ve on binlerce insanın ölümüne neden olan iç savaş, barış anlaşmasıyla son buldu. Muhalifler ve hükümetin, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da katıldığı IGAD toplantısında barış imzaları atıldı. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir