• DOLAR 33.901
  • EURO 37.635
  • ALTIN 2809.646
  • ...
Çin Afrika ile işbirliğini "küresel güney" stratejisinin merkezine alıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

CAFER SELÇUK

Çin-Afrika İşbirliği Forumu'nun (FOCAC) 9'uncu zirvesi, 4-6 Eylül'de Pekin'de düzenleniyor. Çin ile Afrika Birliği (AfB) üyesi 53 ülkeyi ve Afrika Komisyonunu bir araya getiren zirve, siyasi ve ekonomi işbirliğinin yakın gelecekteki doğrultusunu tayin edecek.

Dünyanın en büyük gelişmekte olan ülkesi Çin, dünyada güç dengelerinin değiştiği, Küresel Güney'in ağırlığının arttığı bir dönemde Afrika ile ilişkilerini uluslararası durumdaki belirsizliklere karşı istikrar unsuru olarak değerlendiriyor.

Son 20 yılda Afrika'ya yönelik kredi ve borç destekleri, altyapı ve yer altı kaynaklarına yatırımlarıyla bölgedeki etkisini artıran Pekin yönetimi, yeni dönemde "Afrika'nın modernleşmesini" destekleyecek çok boyutlu programlarıyla kıtadaki varlığını ve ülkelerle ilişkilerini derinleştirmeyi hedefliyor.

FOCAC nedir?

Çin ile Afrika ülkeleri arasında çok taraflı işbirliği mekanizması olan FOCAC, ilk kez 2000 yılında Pekin’de düzenlenen zirve ile başlamıştı. O yıldan bu yana her 3 yılda bir düzenlenen forumlar sırasıyla Pekin'de ve Afrika ülkelerinin başkentlerinde yapılıyor.

2021'de Senegal'in başkenti Dakar'da düzenlenen 8. Forum, Kovid-19 nedeniyle çevrimiçi yapılmıştı. 9. Forum, 2018'den bu yana yüz yüze yapılan ilk toplantı olacak.

FOCAC 2024 Zirvesi, "Modernleşmeyi İlerletmek ve Ortak Geleceği Paylaşan Yüksek Düzeyli Çin-Afrika Topluluğu İnşa Etmek için El Ele Vermek" alt başlığını taşıyor. Zirveye 50'den fazla Afrika ülkesinin devlet ve hükümet başkanlarının yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de konuk olacak.

Afrika Birliği üyesi Esvatini, Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan ile diplomatik ilişkisi olduğu için forumda yer almıyor.

Forumlar, Çin'in stratejik tercihlerine göre belirlediği gündem doğrultusunda şekilleniyor. Zirvelerde 3 yıllık eylem planlarının yanı sıra Çin'in mali yardım ve kredi taahhütleri ile yatırım projeleri karara bağlanıyor.

FOCAC, ayrıca Çin'in Kuşak ve Yol Projesi kapsamında bir işbirliği ve koordinasyon platformu olarak da görülüyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir