• DOLAR 35.465
  • EURO 36.298
  • ALTIN 3059.12
  • ...
"Türkiye'de 'değerli' döviz kuru politikası uygulanmalı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA-Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD), 2023 yılı hedeflerine odaklanan Türkiye ekonomisinde özellikle iş dünyasının en önemli gündem maddelerinden birisi olan "döviz kuru politikasına" yönelik hazırlattığı kapsamlı raporu, düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

Toplantıya BUSİAD Başkanı Oya Yöney'in yanı sıra Başkan Yardımcıları Günal Baylan, Prof. Dr. Ali Ceylan, Yönetim Kurulu Üyeleri Ali İhsan Türkmen, Erol Kılıç, Aytuğ Onur, Ergun Türkay ve Tuncer Hatunoğlu katıldı. BUSİAD Evi'ndeki toplantıda, "Türkiye'de Uygulanan Döviz Kuru Politikalarının Dış Ticaret ve Temel Makroekonomik Değişkenler Üzerindeki Etkisi: 2003-2012 Dönemi" başlıklı raporu hazırlayan Bülent Ecevit Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Turhan Korkmaz ve Yrd. Doç. Dr. Emrah İsmail Çevik da basın mensuplarına sunum yaptı.


BUSİAD Başkanı Oya Yöney, toplantıda yaptığı konuşmada, "2023 hedeflerinde öngörülen ihracat rakamlarına erişebilmek ve ihracatçılara rekabet edebilecek ortamı yaratmak zorundayız" dedi. Türkiye'de 2001 yılından itibaren "esnek döviz kuru" rejimine geçildiğini hatırlatan Yöney, uygulanan kur politikalarıyla sabit yatırım yapan yabancı sermayenin haricindeki kısa vadeli aktörlerin Türkiye'ye gelmesinin özendirildiğini söyledi.

Bu durumun, ithalatı teşvik ederek ihracatçının rekabet gücünü zayıflattığını, bu nedenle, farklı uygulamaların makroekonomik değişkenler üzerindeki etkilerini bilimsel olarak değerlendirmek ve tartışılarak farklı görüşleri de gündeme getirmek istediklerini anlatan Yöney, Türkiye'nin kalkınmasının; katma değeri yüksek ihracat odaklı ürün ve hizmetlerle gerçekleşeceğine olan inancını yineledi.

"Başından beri TL'nin değerli olduğunu ve ihracatta sıkıntı çektiğimizi, rekabet gücümüzün zayıfladığını söyledik" diyen Yöney, analiz sonuçlarının, Türkiye'de "gerçekçi" ya da "aşırı değerli kur" politikası uygulanması durumunda, ihracatın mevcut durumdan daha fazla, ithalatın ise daha az olacağını gösterdiğini da vurguladı.(Zeki Aras-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir