• DOLAR 33.901
  • EURO 37.635
  • ALTIN 2809.646
  • ...
Brezilya Mahkemesi, X'e erişimi yasakladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Brezilya Yüksek Mahkemesi Yargıcı Alexandre de Moraes, şirketin ülkede yasal bir temsilci atamayı reddetmesinin ardından sosyal medya platformu X'in ülke genelinde engellenmesini emretti.

Alexandre de Moraes, sosyal medya platformunun tüm mahkeme kararlarına uyana ve mevcut cezaları ödeyene kadar "derhal ve tamamen askıya alınmasını" emretti.

Ayrıca Apple ve Google'a X uygulamasını çevrimiçi mağazalarından kaldırmaları için beş gün süre verildi.

Öte yandan yasağın ardından X'e erişmek için VPN gibi yöntemleri kullanan herhangi bir kişi veya şirkete günlük 50.000 real (yaklaşık 10 bin ABD doları) para cezası verilebilecek.

Karara tepki gösteren X sahibi Elon Musk, "Özgür konuşma demokrasinin temelidir ve Brezilya'da seçilmemiş bir sahte yargıç siyasi amaçlar uğruna bunu yok ediyor." dedi.

Şirket, temsilcisinin, Brezilya yasalarına göre yasadışı olan ve "sansür" olarak nitelendirilen emirlere uymaması halinde tutuklanmakla tehdit edildiğini söyleyerek bu ayın başlarında Brezilya'daki ofisini kapatmıştı.

Yargıç Moraes, yanlış bilgi yaymakla suçlanan X hesabının soruşturma süresince engellenmesini emretmiş, herhangi bir hesabın yeniden aktif hale getirilmesi halinde şirketin yasal temsilcilerinin sorumlu tutulacağını söylemişti.

X, bu emre uymayı reddettiği için para cezasıyla uyarıldı; şirket ve Musk, Brezilya'daki eleştirmenlere katılarak hakimi sol görüşlü olmakla suçlamıştı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir