• DOLAR 33.901
  • EURO 37.635
  • ALTIN 2809.646
  • ...
Bitlis Eren Üniversitesi'nde bal hasadı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Üniversitenin Rahva Yerleşkesinde bulunan 100 kovanda bal hasadı yapıldı. Bu yıl üçüncü hasadın yapılan balda iyi bir verim elde edilmesi amaçlanıyor.

Bal hasadı için düzenlenen programda konuşan Rektör Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Bitlis balını bir marka haline getirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Geçen yıl 75 olan kovan sayısını bu yıl 100'e çıkardıklarını belirten Elmastaş, elde edilecek gelirin üniversite bütçesine aktarılacağını söyledi.

Elmastaş, "Üçüncü yılındayız. Üç yıl önce bu işletmemizi kurduk. Tabi 75 kovanla kurmuştuk. Bu sene 100'e çıkardık. Geçen senelerde ortalama kovan başı 10 kilo bal verimimiz olmuştu. Ve çok kısa bir süre içerisinde doğal olduğu için, organik olduğu için de hemen bir gün içerisinde hepsi tüketiliyor. İlgili birimlerimizde bu satılarak üniversitenin hesabına geçiyor. Bu sene inşallah ayni verimi bekliyoruz. Kovan başına tahminlerimiz öyle. Bir iki gün içerisinde inşallah sağımı yapılacak." dedi.

"Tabi bu bizim için önemli bir alan. Burada bizim asıl amacımız, Bitlis balının önemini ortaya koymak ve dikkat çekmek." diyen Elmastaş, "Bilimsel olarak bal ile ilgili bazı çalışmaları yaparak, Bitlis balının coğrafi işaretini almak ve markalaştırmak. Tabi Bitlis balının coğrafi işaret çalışmaları devam ediyor. İnşallah en kısa sürede tamamlanacak. Biz üniversite olarak, daha çok bilimsel anlamda nasıl bir katkı sağlayabiliriz? Bitlis balını nasıl daha iyi hale getirebilir? Daha doğrusu verimi, kaliteyi nasıl arttırabiliriz? Bununla ilgili çalışmalarımız var. Bu alanda bir bölüm açtık. Aracılık bölümümüz var. Bilimsel olarak da çalışmalarımız var. Bazı projelerimiz var. Daha önce bir iki BAP Biriminden projelerimiz de yapılmış oldu. Bitlis'in özellikle florası arıcılıkla ilgili bir tasnif yapılmış oldu. Bundan sonra inşallah aynı şekilde bu faaliyetimizi sürdüreceğiz." diye konuştu.

Bal laboratuvarı ünitesini açtıklarına da değinen Elmastaş, "Önemli bir çalışmamızda ileri araştırmalar laboratuvarında bir bal laboratuvarı ünitemizi kurduk. Bunu inşallah akredite çalışmalarımız orada devam ediyor. Ve bölgede bir merkez olmak istiyoruz. Akredite Laboratuvar olarak. Onu da inşallah en kısa sürede tamamlayacağız. Yüzde 80 akredite çalışmalarımız bitmiş durumda. Biz üniversite olarak, Bitlis'te üretilen, bölgede üretilen balların da burada tahlil edilerek piyasaya sürülmesini inşallah bu laboratuvarın üzerinde sağlamış olacağız." ifadesini kullandı.

Bal hasadına Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmataş, Tarım ve Orman İl Müdürü Ramazan Çolak ve bazı öğretim görevlileri katıldı.(İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir