• DOLAR 33.901
  • EURO 37.635
  • ALTIN 2809.646
  • ...

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, 2025-2027 yılları arasında bitkisel üretime yönelik yapılacak tarımsal desteklemelere ilişkin kararda tarımsal üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması, üretim planlamasına katkı sağlanması, verim ve kalitenin artırılması, çevreci yaklaşımların benimsenmesi ve uygulanan politikaların etkinliğinin artırılması gibi hedefler belirlendi.

Karara ilişkin açıklama ve değerlendirmelerde bulunan Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, planlama kapsamındaki ürünleri havzasında üreten çiftçilere temel desteğe ilave destek ödemesi yapılacağını vurguladı.

"Desteklemeleri ilk kez üretim döneminden önce açıklıyoruz"

Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Kökçüoğlu, "Bu yıl tarımsal desteklemeleri ilk kez üretim döneminden önce açıkladık. Ülke ihtiyacının yurtiçi üretimle karşılanabilmesi için verim ve kalitenin artırılması, kayıtların güncel tutulması ve üreticilerin maliyet artışları ile fiyat istikrarsızlıklarından korunması hedeflenmektedir." dedi. Kökçüoğlu, önceki yıllarda uygulanan destekleme programlarının daha etkin bir yapıya kavuşturularak, 2025-2027 yıllarını kapsayan 3 yıllık yeni bir destekleme programı oluşturulduğunu da belirtti.

"Destekleme programını daha sade ve etkin hale getirdik"

Kökçüoğlu, "Destekleri daha sade ve etkin hale getirdik. Üreticiler için geleceğin öngörülebilir olması amacıyla destek kararı ilk defa 3 yıllık olarak hazırlandı. Destek tutarı, birim destek katsayı değeri ve yıllık olarak yeniden belirlenecek destekleme tutarına göre hesaplanacaktır." şeklinde konuştu. Ayrıca, bitkisel üretimin desteklenmesi programı çerçevesinde çiftçilere temel destek, planlı üretim desteği ve üretimi geliştirme destekleri sağlanacağını ekledi.

"Destekleme kategorilerinde detaylı hesaplamalar yaptık"

Desteklemelerin üç başlık altında toplandığını belirten Kökçüoğlu, "Temel destekler kısmında, üretim maliyetine göre ürünleri kategorilere ayırdık ve her kategori için destek katsayısı belirledik. 2025 yılı için destek katsayı değeri dekara 244 TL olarak belirlendi. Temel destek ile tüm ürünler için mazot maliyetinin yüzde 50’si ve gübre maliyetinin yüzde 25’i karşılanacaktır. Örneğin, 2. kategoride yer alan arpa ve buğday üreticileri dekara 317,2 TL destek alacak." dedi.

"Planlı üretim ve üretimi geliştirme destekleri sunuyoruz"

Planlı Üretim Desteğinde, Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından belirlenen ürünlerin planlama kapsamına alındığını ifade eden Kökçüoğlu, "Planlama kapsamındaki ürünleri havzasında üreten çiftçilere temel desteğe ilave destek ödemesi yapılacaktır." diye ekledi.

Ayrıca, üretimi geliştirme destekleri kapsamında sertifikalı tohum kullanım desteği, sertifikalı/standart fidan kullanım desteği, organik tarım desteği, iyi tarım uygulamaları desteği ve katı organik-organomineral gübre desteği sunulacağını belirten Kökçüğolu, yeni destekleme modelinin tüm üreticilere hayırlı olması temennisinde bulundu.

Kökçüoğlu, üreticilerin yeni destekleme modeli hakkında bilgi almak için il müdürlüğü ve ilçe müdürlüklerine başvurabileceklerini, ayrıca 1 Eylül’den 31 Aralık 2024’e kadar sürecek Çiftçi Kayıt Sistemi başvurularının süresi içinde yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi. (İLKHA)