KOP Sempozyumu sona erdi
Konya Ovası Projesi (KOP) Başkanlığı tarafından Dedeman Otel'de düzenlenen 'Ulusal KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu' sona erdi.
KONYA - Konya Ovası Projesi (KOP) Başkanlığı tarafından Dedeman Otel'de düzenlenen, YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban Çalış'ın moderatörlüğünü yaptığı, UNİKOP Kurucu Başkanı Prof. Dr. Hakkı Gökbel, KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği Rektörleri, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, rektör yardımcıları, fakülte dekanları, enstitü müdürleri ve öğretim üyelerinin katılımda bulunduğu Kalkınma Sempozyumu sona erdi.
Sempozyumda konuşan YÖK Başkan Vekili Prof Dr. Şaban Çalış, Konya ve çevresinin coğrafi olarak en az yağış alan bölgelerden olduğunu belirterek, bundan dolayı da bölgede susuz, nitelikli ve katma değeri yüksek tarım anlayışının yararlı olacağını söyledi. Çalış, "Bu coğrafya, modern Türkiye'nin de inşasında önemli rol oynamıştır. Orta Asya, Ortadoğu, Kuzey ve Güney Afrika, Fas, Endonezya ve daha birçok bölgeden gelenler, bu coğrafyaya eğitim, kültür alanında değerler katmışlar ve Anadolu'yu ilmik ilmik işlemişlerdir." dedi.
Panel ve oturumlarının 3 gün sürdüğü sempozyumda tartışılan konular ekseninde bölge kalkınmasına katkı sağlayacak sonuç bildirgesi 7 ana başlıkta açıklandı:
1 - Enerji-doğal kaynaklar: Bölgedeki enerji verimliliğinin mevcut durumunun analiz edilmesiyle bölgede enerji verimliliğini artırıcı faaliyetlerin belirlenerek uygulamaya geçirilmesi.
2 - Sanayi-ulaştırma-lojistik: Bölgede yapılacak demiryolu hatlarının sadece yolcu taşıma amaçlı YHT olarak değil aynı zamanda yük taşınmasına da imkân sağlayacak karma (yük+yolcu) hatlar şeklinde tasarlanması.
3 - Haberleşme-bilişim: KOP Bölgesinin coğrafi özellikleri ve güvenli konumu nedeniyle stratejik veri yedekleme merkezleri ve ileri teknoloji yatırımlarının desteklenmesi.
4 - Gıda-tarım-orman-kırsal kalkınma: KOP Bölgesinde aşı Ar-Ge ve üretim merkezi kurulması.
5 - Sosyal-eğitim-beşeri bilimler: KOP Bölgesinin sosyo-ekonomik gelişmişliğinin detaylı bir şeklide tespit edilmesi.
6 - Kültür-sanat-spor-turizm: İlk taslağında Konya ilinin de yer aldığı "Cazibe Merkezleri Programı"nın bir an önce hayata geçirilerek bölgedeki diğer illeri de kapsayacak şekilde genişletilmesi.
7 - Sağlık bilimleri: Bölgenin sağlık turizmi açısından cazibe haline getirilmesi. (İlyas Yavuz - İLKHA)