• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
`İmam Hüseyin sadece kalbe değil akla da hitap ediyor`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
MARDİN - Midyat ilçesinde faaliyet yürüten Azim, Eğitim, Kültür, Sağlık, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma derneği Azim-Der, İmam Hüseyin ve yarenlerini, katledilişlerinin yıldönümünde andı.
 
Midyat merkez Seyitler Mahallesinde bulunan Kocatepe ilköğretim Okulunun Konferans Salonunda düzenlenen anma programı saat 18.30`da başladı.
 
Sunuculuğunu Adnan Oğuz`un yaptığı program, Molla Kasım Aytimur`ın Kur`an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Açılış konuşmasını yapan, Azim Der Başkanı Besim Çelik şunlara dikkat çekti: "Bütün gelen rehberler kavimlerini imansızlık tehlikesinden kurtarmak, isyandan alıkoymak, sapık insanların önderliğinden ve şeytanın avarelerinin şerrinden korumak için canlarının pahasına mücadele etmişlerdir.
 
Allah`ın hak dini uğruna insanları cehennem ateşinden korumak, dünyayı adalet ve İslam ile doldurmak, iyliği emretmek ve kötülüklerden sakınmak uğruna canlarını feda etmişlerdir. Bu her zaman böyle olmuştur. İnsanları saplandıkları ahlaksızlık bataklığından, imansızlık felaketinden, yeryüzünün ve fitnesinden kurtarmak isteyen, ilahi davanın erleri daima kavimleri tarafından kınanmışlar ve hor görünmüşlerdir." dedi.
 
Ata Saylık`ın, Hz. Hüseyin üzerine okuduğu şiirle duygulu anlar yaşanan program, Özlem Ajans sanatçılarından Bilal`ın seslendirdiği Kerbela`yı konu alan ilahilerle devam etti.
 
Programa konuşmacı olarak katılan İlahiyatçı Yazar Özkan Yaman, Hz Hüseyin`in kıyamının önemine değinerek, "Hz. Hüseyin bir şehit idi ve tarihte yüz binlerce şehit var, evet bir Peygamber torunuydu ama tarihte şehit olan nice Peygamberler de var, Peygamber çocuklarıda var, Peygamber amcaları var.
 
Peki, neden biz Hz. Hüseyni konuşuyoruz bu kadar ve anıyoruz. Buradaki incelik nedir acaba. Neden Hz. Hüseyin? Bakın Allah`u Teala Rabbülalemindir terbiye eder ve bizi terbiye ediyor. Biz hasta isek yine onun terbiyesi nedeniyledir. Biz acı çekiyorsak yine onun terbiyesi gereğidir.
 
Yine biz bir takim nimetlere nail oluyorsak yine onun terbiyesi gereğidir. Dolayısıyla Kerbela`daki hadisede alemlerin Rabbinin bir terbiyesi idi. Bizi terbiye ediyor. Hani şairin dediği gibi, `Reis bey ağlamayan anlayamaz` diyor. Demek ki bazı şeyleri anlamak için acı çekmek gerekiyordu. Allah`u taala bizi bu şekilde terbiye etti. Sadece o dönemi değil kıyamete kadar bütün insanlığı terbiye ediyor ve edecektir." şeklinde konuştu.
 
"Bu olay sadece kalbe değil akla de hitap ediyor"
Yaman konuşmasını şöyle sürdürdü: "Şimdi size soruyorum şimdi Kerbela`da gözünüz önünde oğlunuz katledilseydi, kocanız katledilseydi, küçücük bebekleriniz katledilseydi, aklınız yerinde durabilirmiydi kavraya bilimiydiniz? Çünkü böyle bir evveliyatı olması gerekiyor, bir sabır mektebinden geçmek gerekiyor bunun öncesi var. Kerbela olayını anlatmamızın sebebi işte bu.
 
Bakın Hz. Hüseyni katledenlerin sonu ne olmuş? İşte bu olay sadece kalbe değil akla de hitap ediyor. Biz bu olaydan ders almamız gerekiyor."
 
Program Sanatçı Bilal`ın seslendirdiği ilahiler ve İbrahim Oğuz`ın okuduğu dua ile sona erdi.
(M.Sait Başaran - İLKHA)
 
 
 
 
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir