• DOLAR 32.582
  • EURO 35.004
  • ALTIN 2457.373
  • ...
Narda hasat mevsiminin sonuna gelindi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA - Yıllarca tahıl ürünleri yetiştiren Güneydoğu Anadolu Bölgesinde son yıllarda yapılan hibe yardımlarıyla çeşitli meyve ağaçları yetiştirildi. GAP'ın başkenti Şanlıurfa ili de nar yetiştiriciliğinin son yıllarda artış gösterdiği illerde birisi. Birçok bölgede rastlanılan nar bahçelerinde hasad mevsiminin sonuna gelindi.

 

Beklenmeyen yağmur ürünü telef etti
Bu yıl erken gelen poyrazın ağaçlarda daha toplanmayan narların çatlamasına sonra da bozulmasına sebep oldu. Nar yetiştiricileri narları poyrazdan korumak için işçi tutarak toplattıkları narları ağaçların altına yığdı. Ancak hiç beklenmeyen bir yağmurun yağması toplanan ürünün telef olmasına sebep oldu.

 

Üretimi artan nar pekmezi 25 TL'den satılıyor
Şanlıurfa'nın birçok köyünde nar pekmezi de son yıllarda artış gösterdi. Pazar sorunu yaşayan nar yetiştiricileri, pazarlayamadıkları ürünlerini nar pekmezi yapan evlere satıyor. Evlerde yapılan nar pekmezinin kilosunun 25 TL'ye alıcı bulduğu belirtildi.

 

Sabahtan akşama kadar 30 bin yevmiye
Sabah saatlerinden itibaren nar toplamak için yola koyulduklarını ifade eden Sadık Taş, maddi durumlarının çok iyi olmadığını ifade ederek ailelerinin geçimini sağlamak için nar toplamaya geldiklerini ve sabahtan akşama kadar 30 bin yevmiye karşılığında çalıştıklarını söyledi. Taş, "Bu narları kasalara dolduruyoruz. Sonra kasaları pikaba yükleyip satmak için gönderiyoruz. Bu yıl poyraz esti yağmur yağdı. İş sahibi bizimle beraber çalıştığı halde durumu iyi değil. Narın çoğu bozuluyor." dedi.

 

Boyada kullanılması gereken nar kabukları alıcısı olmadığından ısınmak için kullanılıyor

Evlerinde nar pekmezi çıkaran İbrahim Aydın ise, aldıkları narları çubuklarla döverek tanelerini kabuğundan ayırdığını sonra tanelerini bir torbaya koyup ezdiklerini daha sonra da büyük bir kazana koyarak 8 saat kesintisiz kaynattıklarını iyice kaynayan pekmezi şişelere doldurup sattıklarını söyledi.

 

Nar pekmezi kolestrole ve şeker hastalığına iyi gelir
Nar pekmezinin faydalarını sayan İbrahim Aydın, nar pekmezinin kolestrole, şeker hastalığına iyi geldiğini ifade ederek nar pekmezini şerbet olarak içtiklerini, salataya kattıklarını ve zeytinin üzerine dökerek kullandıklarını söyledi.

 

Ayrıca nar kabuklarının başka yerlerde boyada kullanıldığı için değerli olduğuna dikkat çeken Aydın, alıcısı olmadığı için nar kabuklarını kurutarak kışın ısınmak için kullandıklarını söyleyerek aslında bölgede var olan birçok sorundan sadece birisine değindi. (Osman Gülebak, Sedat Kuşulay - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir