• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Organ bağışı candan cana giden en büyük sadakadır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS - Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu (TKHK) Bitlis İl Genel Sekreteri Dr. Şefki Erkal, organ bağışı hakkında bir açıklama yaptı. Açıklamada organ bağışının candan cana giden en büyük sadaka olduğunu söyledi.

 

Erkal, tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıkların dünyada olduğu gibi Türkiye'de de önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu belirtti.

 

Türkiye'de organ bağışlarının, Sağlık Bakanlığının kontrolü ve denetiminde yapıldığını belirten Erkal, şunları söyledi: "Ülkemizde Bakanlığımızca ruhsatlandırılmış tam donanımlı 111 nakil merkezi hali hazırda faaliyet göstermektedir. Nakil sayısı bakımından Avrupa'da üst sıralarda yer alan ülkemizde, nakillerin çoğunluğu canlı donörden gerçekleşmektedir. Organ nakli olmuş hastalarda başarı ve sağ kalım oranı yüzde 85 ile yüzde 95 civarındadır." dedi.

 

Türkiye'de organ transportunu Sağlık Bakanlığının tüm imkanlarının seferber edildiğini de hatırlatan Erkal, "2 bin 832 kara ambulansı, 3 uçak ve 17 helikopter asli görevlerinin yanında organ transportunun da sağlanmasına destek vermektedir. 2002 yılından bugüne geldiğimizde nakil merkezi sayılarımızın, beyin ölümü bildirim sayımız, kadavra donör sayısı, kadavrada nakil sayısı, canlı donörden nakil sayılarımız 10 katına yakın arttığını Bakanlığımızın verilerinden görmekteyiz.

 

Bütün bunlara rağmen ülkemizin en önemli sorunlarından birisi kadavra bağış oranındaki yetersizliktir. Avrupa'da yüzde 75 olan aile bağış oranı ülkemizde yüzde 25 dolaylarında kalmaktadır. Bugün ülkemizde 23 bin insan organ nakli beklerken, kadavra organ bağışındaki yetersizlik nedeni ile 2013 yılı içerisinde bin 400 kişi hayatını kaybetmiştir. 2013 yılında bin 132 kadavradan organ bağışı için ailelerinden izin alınamadığı için organ bağışı gerçekleştirilememiştir." diye konuştu.

 

Hatırlanacağı üzere Sağlık Bakanlığının, Organ Bağışı haftası münasebetiyle düzenlediği açılış programına katılan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, organ bağışının İslam dinine göre hiçbir sakıncasının olmadığını söylemişti. (Şükrü Tontaş - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir