Hamas... Suskunluğu Hazırlık, Konuşması Silahtır
“İnşa eden ve direnen el”… Bu, İslamî Direniş Hareketi (Hamas)’ın 2006 seçimlerinde kullandığı seçim sloganıydı. O zaman birçok kişi, Hamas hareketinin seçimlerin ardından direnişi ve dolayısıyla askeri eylemleri bırakıp siyasi çalışmaya kayacağını ifade ediyordu.
Ancak uzmanlara göre Hamas seçimlerden sonra direniş ile yönetimi bir arada götürebilmeyi çok kez ispat etmiştir.
Hamas, kuşatma altındaki Gazze içinde iki önemli savaşa girdi. Bu savaşların arasında da işgal rejimiyle birçok kez beyin savaşına girmiş ve işgalci bu bölgede onlarca operasyon yapmıştır. En son Gazze’nin kuzey kesimindeki Cibaliya’da işgal ordusuna ait insansız bir uçağın ele geçirildiği eylem bu savaşın kesinlikle son halkı olmayacaktır.
Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları eylemi açıkça üstlendi.
Filistin direnişinin gösterdiği askeri başarıların, Hamas hareketinin son savaşın ardından direniş mevzisini terk ettiğine dair seslerin yükseldiği bir aşamada gelmesi oldukça önemlidir.
Kassam Tugayları`nın kazanımları ard arda gelirken, en son Gazze’nin güneyinde yer alan Han Yunus şehrinin doğu kesimine girmeye çalışan işgal askerlerinin operasyonunu başarısız kılması, onlara karşı koyduğu direnişle biri üst rütbeli beş askeri yaralaması işgalciyi şok etti. İsrail istihbaratına yakınlığıyla bilinen Dabka sitesi bunun İsrail askerleri için bir sürpriz olduğunu, tüneli generallerle birlikte gezen Savaş Bakanı Moşe Yaalon ve beraberindekilerin Han Yunus’taki tünelde meydana gelen patlamada kıl payı ölümden döndüklerini yazdı. Patlamanın ardından İsrail medyasında yer alan “patlama tesadüf eseri mi gerçekleşti yoksa Yaalon tüneli gezerken bilinçli bir şekilde Kassam Tugayları tarafından mı gerçekleştirildi” gibi sorulara İsrail ordusunun tatminkar cevaplar vermediği görüldü.
İşgal ordusuyla Kassam Tugayları arasında beyin savaşı devam ederken Kassam Tugayları sözcüsü Ebu Ubeyde yaptığı basın toplantısında, harekete bağlı teknik birimin Gazze’nin güneyinde yer alan Han Yunus şehrinin doğu kesiminde işgal ordusuna ait bir casusluk sistemini etkisiz hale getirdiğini belirterek, işgal ordusunun bu sistemi Filistin telekomünikasyon sistemini dinlemede kullandığını ifade etti.
İşgal rejiminin ta kalbine kadar uzanan tünel, işgal güçlerinin sızma operasyonlarına karşı durma, işgal askeri kaçırma girişimleri, Yahudi yerleşkelere füzelerin atılması ve insansız uçak düşürme eylemleri Gazze’de atan direniş nabzının hiç durmadığını ve silahını konuşturmasının, görüşmeci takımın ortaya koyduğu zilletten uzak bir şekilde fazlasıyla ses getirdiğini gösterdi.
Burhanuddin Yasin