• DOLAR 32.502
  • EURO 34.944
  • ALTIN 2434.133
  • ...
El-Halil’de Ele Geçirilen Direniş Uçağı ve Han Yunus’ta Ortaya Çıkarılan Tünel
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İki olay arasındaki irtibatın, bunları yapan direniş mücahitleri, hedefteki Siyonist rejim ve onları ortaya çıkaranlar açısından önemli boyutları var. Bu iki olay, Gazze ve Batı Yaka’daki direnişin şimdiki durumuyla geleceğini de ortaya çıkardı. Direnişçilerin iradeleri, bir çok proje, plan ve çabalarıyla, Filistinlileri başka şeylerle ilgilenmeyen dünyalık kişilere dönüştürmek isteyen işgal rejimi arasındaki savaş tüm hızıyla devam ediyor. Birkaç gün önce İngiliz BBC radyosu Filistin yönetiminin yaşanabilir ekonomik şehir haline getirmek için yoğun çaba harcadığı Nablus şehrinin nasıl istişhad eylemcilerinin başkenti haline geldiğini yayınladığı raporla ortaya koydu. Ama bugün ondan daha az ehemmiyetli olmayan, Hamas hareketinin 2006 seçimlerinde rakiplerini ezip geçtiği, yüzlerce şehit uğurlayan El-Halil şehrinin direnişine de şahit oluyoruz. Düşmanı şok eden keskin nişancı bugün El-Halil’in koruması altındadır.

Batı Yaka’nın El-Halil şehrinde ele geçirilen ve Kassam Tugayları`nın ürünü olan insansız uçak direniş açısından önemli bir gelişmedir. Direnişin düşmanı acıtacak eylemlere ağırlık verdiği anlaşılıyor. Bu çabalar takip, tutuklama ve zindanla bitmeyeceğe benziyor. Kassam’ın El-Halil’de ele geçirilen uçağı, 2013 yılında Gazze’de işgal hedeflerine gönderilmek üzere hazırladığı patlayıcı dolu planörüne benziyor. Ancak Kassam bunu gönderemedi. Çünkü Gazze’deki ajanların planı işgal rejimine bildirmeleri üzerine işgal ordusu uçağı imha etti ve Kassam’ın en seçkin altı mücahidi şehit oldu. Bugün Gazze’de aktif olan Kassam’ın direniş noktasında önemli bir aşamaya geldiğini görüyoruz. Kassam artık Siccil Taşları savaşında olduğu gibi, düşmandan bilgi almak, hareketlerini kontrol etmek ve mevzilerini tespit etmek için insansız keşif uçakları gönderebiliyor. Kassam’ın bu başarılarını Hamas açıkça sahiplenmekten kaçınmıyor.

Filistin Özerk Yönetimi`nin Kassam`ın bu planını deşifre etmesi kuşkusuz direnişi rahatsız etti ve hatta kızdırdı. Ancak düşmanın arzusuna göre hareket eden bu yönetim başarılı olamayacaktır. Çünkü mücahitlerin işgale karşı direniş metotları her zaman aynı değildir. Direnişçilerin sahip olduğu irade ve bu irade sonucu ortaya çıkan çabalar daha sonraları için çok önemli sonuçlar veriyor.

Aynı şey Han Yunus’ta ortaya çıkarılan tünel için de geçerlidir. Ama bu kez keşfin aktörü Abbas yönetimi değil, işgal ordusu. Ortaya çıkarılan bu tünel direnişin gücünü ve geldiği aşamayı göstermesi kadar, işgalcinin kullanılması durumunda Gazze sınırında asker ve Yahudi yerleşimcilerin başına gelebilecek büyük felaketin boyutu karşısında yaşadığı şoku yansıtması açısından da önemlidir.

Kassam ve direniş bugün artık şurada veya burada kendisine ait bir uçağın veya kazdığı bir tünelin ortaya çıkarılmasından etkilenmeyecek konumdadır. Çünkü direniş sürekli bir çaba, gayret içinde ve yüksek bir özgüvene sahiptir. Kassam`ın, tünel kazmaya devam edeceğini ve işgale karşı koymak için cephenin arkasından onu vuracağını söylemesi, direnişin düşmana göstereceği başka sürprizlerinin de olduğunu gösteriyor. Bu sürprizler şimdikinden daha az ehemmiyetli olmayacaktır. Şu anda ortaya çıkarılan yaptığı hazırlığın ve çabaların çok az kısmıdır. Buna rağmen işgalci adeta şok olmuş durumda. Direnişi bitirmek ve kuşatmayı daha da ağırlaştırmak için Gazze’ye karşı defalarca savaş açtı. Ama bugün askerleri için yerin altında mezarların kazıldığını, askerlerinin kaçırılması için daha önce Şalit’in kaçırıldığı tünellerden daha sağlam tüneller kazıldığını gördü.

Bu olayın ardından El-Halil’de direnişin devam etmesi ve işgale karşı durmak için yeni metotlar geliştirilmesi bekleniyor. Filistin Özerk Yönetimi`nin düşmanla yaptığı işbirliği %100 başarı sağlamamıştır. Bu işbirliği mutlaka başarısız kalacaktır. Gazze tecrübesi önümüzdedir. Daha önce Gazze`de düşmanla işbirliği yapanlar bir gün geldi hezimete uğradı ve kirli çamaşırları ortaya çıktı. Batı Yaka’dakileri de aynı son bekliyor.

Kassam`ın uçağını ele geçiren tarafın Abbas yönetimi olduğunu gören Filistin halkı tam bir moral bozukluğu yaşıyor. İşgale karşı koymak için hiçbir irade göstermeyen ve buna gücü olmayan Abbas güçleri gece gündüz direnişçileri takip etmek, onlardan bilgi almak, tutuklamak ve planlarını deşifre etmek için çalışıyor. Ancak onlara boş, anlamsız ve faydasız şeylerden vazgeçmeleri için yaptığımız çağrıları yinelemekten geri durmayacağız. Filistin halkının sürekli kendisini korumaya çalıştığı, mal ve silahla desteklediği ve desteğini bu halktan alan direniş karşısında bu güçler asla bir şey yapamayacaktır.

Filistinhaber / İyad El-Kara

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir