Organik tavuk üreticiliğine destek
Tarım kenti Konya'nın et tavukçuluğu üretimindeki gelişimi, İl Genel Meclisi'nde irdelendi. Konunun uzmanları tarafından yapılan bilgilendirme sunumlarında sektörün sağlıklı beslenmeye etkisi, istihdama katkısı ve ekonomiye getirisi değerlendirildi.
KONYA - Konya İl Genel Meclisi Kasım ayı toplantılarının 5. birleşiminde et tavuğu üreticiliğini gündemine aldı.
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cennet Oğuz, SÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Balevi, Konya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ramazan Gürbüz, Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürü Emine Çiftçi, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Orhan Tat ve Veteriner Kont Enstitüsü Müdürü Uzmanı Dr. Kürşat Işık, et tavuğu üreticiliği konusunda geniş bilgi verdiler.
İlk olarak Tarım Komisyonu Başkanı Doğan Çiftkat ve Ar-Ge Komisyonu Başkanı Bekir Yaşar'ın raporlarının okunduğu toplantıda Prof. Dr. Cennet Oğuz, Türkiye'de kanatlı et ve yumurta tavukçuluğu üretim ve ihracatının çok iyi bir noktada olduğunu, sektörün ekonomik getirisinin de yüksek olduğunu kaydetti.
Karma yem ile damızlık hayvan sorununun çözülmesi halinde et tavuğu üretiminin artacağını ve yumurta tavukçuluğundaki ivmenin yakalanabileceğini ifade eden Prof. Dr. Oğuz, "Kanatlı et tüketiminde AB ortalamasını yakalamış durumdayız. Türkiye'de önemli bir tüketim var. Üretimdeki yoğunluğu bölgemize taşıyabilirsek, bu alanda da ihracat yapmamamız için bir neden yok." dedi.
Konya'da kanatlı hayvan üzerine çalışmalarını sürdüren SÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Balevi ise broiler olarak tabir edilen ve 40 günde büyüyen kanatlı hayvan üretimine üniversite olarak destek vermeye hazır olduklarını söyledi.
Organik ve free range (serbest) olarak iki şekilde yapılan üretimin Konya'da 20 bin tavuk sayısı ile özel bir çiftlikte gerçekleştirildiğini ¬ifade eden Prof. Dr. Balevi, organik üretimin çok büyük yatırım ve denetim istediğini, bu nedenle serbest sistemin daha avantajlı olduğunu ifade etti.
Konuyu verdiği önerge ile gündeme getiren Tarım Komisyonu Başkanı Doğan Çiftkat, Konya başta olmak üzere ülke genelinde ihracat rakamlarını artırabilecek et tavuğu üretiminin artırılması, konunun uzmanları ile birlikte yapılacak çalışma sonucunda ihracattan pazarlamaya kadar Organik Et Pilici Üretimi Lojistik Merkezi oluşturulması önerisinde bulundu. (İlyas Yavuz - İLKHA)
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cennet Oğuz, SÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Balevi, Konya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ramazan Gürbüz, Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürü Emine Çiftçi, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Orhan Tat ve Veteriner Kont Enstitüsü Müdürü Uzmanı Dr. Kürşat Işık, et tavuğu üreticiliği konusunda geniş bilgi verdiler.
İlk olarak Tarım Komisyonu Başkanı Doğan Çiftkat ve Ar-Ge Komisyonu Başkanı Bekir Yaşar'ın raporlarının okunduğu toplantıda Prof. Dr. Cennet Oğuz, Türkiye'de kanatlı et ve yumurta tavukçuluğu üretim ve ihracatının çok iyi bir noktada olduğunu, sektörün ekonomik getirisinin de yüksek olduğunu kaydetti.
Karma yem ile damızlık hayvan sorununun çözülmesi halinde et tavuğu üretiminin artacağını ve yumurta tavukçuluğundaki ivmenin yakalanabileceğini ifade eden Prof. Dr. Oğuz, "Kanatlı et tüketiminde AB ortalamasını yakalamış durumdayız. Türkiye'de önemli bir tüketim var. Üretimdeki yoğunluğu bölgemize taşıyabilirsek, bu alanda da ihracat yapmamamız için bir neden yok." dedi.
Konya'da kanatlı hayvan üzerine çalışmalarını sürdüren SÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Balevi ise broiler olarak tabir edilen ve 40 günde büyüyen kanatlı hayvan üretimine üniversite olarak destek vermeye hazır olduklarını söyledi.
Organik ve free range (serbest) olarak iki şekilde yapılan üretimin Konya'da 20 bin tavuk sayısı ile özel bir çiftlikte gerçekleştirildiğini ¬ifade eden Prof. Dr. Balevi, organik üretimin çok büyük yatırım ve denetim istediğini, bu nedenle serbest sistemin daha avantajlı olduğunu ifade etti.
Konuyu verdiği önerge ile gündeme getiren Tarım Komisyonu Başkanı Doğan Çiftkat, Konya başta olmak üzere ülke genelinde ihracat rakamlarını artırabilecek et tavuğu üretiminin artırılması, konunun uzmanları ile birlikte yapılacak çalışma sonucunda ihracattan pazarlamaya kadar Organik Et Pilici Üretimi Lojistik Merkezi oluşturulması önerisinde bulundu. (İlyas Yavuz - İLKHA)