• DOLAR 34.561
  • EURO 36.604
  • ALTIN 2919.667
  • ...
Türkiye, sosyal medya kullanımında dünya 2.si
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İZMİR - İzmir Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Yakın, 75 milyonu geçen Türkiye nüfusunun sosyal medya kullanımının dünya sıralamasında ikinciliğe yerleştiğine dikkat çekti.


Türkiye'de internetin bu kadar yoğun bir şekilde kullanılmasını aslında vatandaşın yeni teknolojiye uyumunu yansıtması açısından önemli bir gösterge olarak değerlendiren Yakın, internette gerek Türkçe gerekse yabancı dilde görsel ve yazılı veri sağlayan ve var olan veriyi yöneten ülkelerin gelecekte dünyada dikkatle dinleneceğini söyledi. Yakın, "Türkiye'nin internet popülasyonunun yüzde 31,10'u Twitter kullanıyor ve bu rakam da Türkiye'yi Twitter'da dünya birincisi yapıyor. Bu durum, içerik sağlayıcılığı açısında Türkiye'nin gelecekte sözü geçen ülkelerden biri olacağının önemli bir göstergesi" diye konuştu.


Yrd. Doç. Dr. Yakın, Türkiye'de internet kullanımıyla ilgili şu verileri aktardı:" Türkiye İstatistik Kurumu Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması 2013 verilerine göre 16-74 yaş grubundaki tüm bireylerin yüzde 39,5'i İnterneti düzenli olarak (hemen her gün veya haftada en az bir defa) kullandı. Aynı dönem ve yaş grubunda internet kullanan bireylerin arasında düzenli internet kullanım oranı ise yüzde 91,6 oldu. Financial Times'a göre Türkiye'de internet kullanıcısı sayısı 36 milyonun üzerinde. Webrazzi sitesinin aktardığı bilgilere göre ise Foursquare'da Türkiye ABD'den sonra dünyada en çok check-in yapılan ikinci ülke. Türkiye böylelikle Brezilya, Rusya, Endonezya, Hindistan ve İngiltere gibi ülkeleri geride bırakmış oldu. Türkiye'nin internet popülasyonunun yüzde 31,10′u Twitter kullanıyor ve bu rakam da Türkiye'yi Twitter'da dünya birincisi yapıyor. Türkiye'nin Twitter kullanıcı sayısı ise 11 milyon 337 bin 505. Bu arada Türkiye'nin ardından 5 ülke Japonya, Hollanda, Venezuella, Filipinler ve İngiltere sıralanıyor."


İnternetin gerek akıllı telefonlar ve tabletler gerekse bilgisayarlar aracılığıyla sürekli bağlı kalınan bir kanal hatta yeniçağın televizyonu olarak nitelendirilebileceğini ifade eden Yakın, sosyal medya kanallarının tıpkı kitle iletişim araçları gibi eğlence işlevinin yanında bilgilendirici ve eğitici içerikle de beslenmesi gerektiğine değindi.



Yeni medya okuryazarlığının gelecek akademik çalışmalar için önemli bir başlık olduğunu vurgulayan Yakın, "Eğitimde içeriğin interaktif bir şekilde oluşturulması önemli. Youtube, Instagram, Facebook, Twitter ya da diğerlerinde artık öğretmenler kadar öğrencilerin de küçük yaşlardan itibaren eğitim içeriklerini tasarlayabilecek, yayınlayabilecek ve bu yayınları kullanabilecek şekilde yetiştirilmesi gerekiyor" dedi.

Özellikle yeni medyayı anlayacak, bu medya içerisinde anlamlı üretim yapabilecek olanların gelecekte söz sahibi olacağından bahseden Yakın, "Bireylerin, kurumların, devletlerin vitrini artık internet. İnternet üzerinde karşılıklı iletişimle de doğan yapıdan dolayı içeriği yönlendiremediğiniz takdirde güvenliğinizin, ekonominizin zarar görmesi söz konusu" diyerek yeni medyanın öneminden bahsetti. (İlyas Yıldız - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir