• DOLAR 32.377
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2325.861
  • ...
Baz istasyonu kanser yapmaz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - Büyükşehir Belediyesi tarafından Teknoloji Bilgilendirme Platformu'nun (TBP) katkılarıyla düzenlenen bilgilendirme toplantısında, uzmanlar, cep telefonu ve baz istasyonlarının kanser yapmadığını, aksine baz istasyonlarının çoğalmasının elektromanyetik yoğunluğu düşüreceğini ileri sürdüler.

Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi (MAKKM) Hüdavendigar Salonu'ndaki 'Baz istasyonlarının Bursa ölçüm sonuçları, insan sağlığına etkisi ve bu konudaki bilimsel çalışmalar' konulu toplantıya, Büyükşehir Belediyesi yöneticileri, muhtarlar, kamu kurumlarının ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.


"Baz istasyonu artıkça elektromanyetik yoğunluğun düştüğünü unutmamalıyız"
Toplantının sunum bölümüne konuşan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu İstanbul Bölge Müdürü İsmail Karayılan, kurum hakkında, elektro manyetik dalgalar ve mobil ile sağlık konularında bilgiler verdi. Dünya nüfusunun yaklaşık 7 milyar civarında olduğunu, cep telefonu kullanan kişi sayısının da 5 milyar civarında olduğunu anlatan Karayılan, cep telefonlarının insanların dışında araçlarda da kullanılmasıyla önümüzdeki yıllarda bu sayının 50 milyara ulaşacağını söyledi.


"Bursa'daki ölçümlerde bulunan en yüksek değer: 8.48 volt"
Bursa'da yapılan denetimler hakkında da bilgi veren Karayılan, ölçüm yaparken ortamı ölçtüklerini de hatırlattı. Bursa'da toplam 2960 noktada ölçüm yaptıklarını kaydeden Karayılan, "Yapılan ölçümlerde bulunan en yüksek değer 8.48 volttur. En düşük değer de 0.25 volttur. Yoğunluk ise 2 volt ve altındadır. Bizim ortam için belirlediğimiz limit 900 ile 41 idi. Tek cihazda bu 14' volttur. Bursa'daki telsiz ve radyo televizyon vericilerinin de hepsi denetledik ve ölçtük. Kurum olarak piyasaya verilen cep telefonları da denetliyoruz. İnsan sağlığı üzerine etkilerini araştırıyoruz. Limitleri aşan makineleri toplatıyoruz, ithalatçı ve üreticisine yüklü miktarda ceza kesiyoruz." dedi.

"Yüksek gerilim hattında oranlar 3 kat yüksekken, kimse sesini çıkarmıyor!"
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Tunaya Kalkan ise, cep telefonu ve baz istasyonları hakkında bilinen yanlışları anlattı. Teknolojiye ayak uydurmak ve akıllıca kullanmak gerektiğini söyleyen Kalkan, kanserin basit bir hastalık olmadığını, yaş ortalamasının yükselmesi sonucu kanser hastalığının arttığını, cep telefonunun kanser yapmadığını, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) epidemik taramalarla anlattığını belirtti.

Diz üstü bilgisayarı kucakta kullanılmamalı
Ülke genelinde yaptıkları ölçümlerin yarısının telsiz ve televizyon yayını olduğuna değinen Kalkan, elektronik cihaz kullananlara tavsiyelerde de bulundu. Diz üstü bilgisayarının kucakta kullanılmamasını öneren Kalkan, ısının doğrudan genital bölgeye ulaştığını, özellikle genç delikanlılarda kısırlığa sebep olduğunu söyledi.


"Tasarruf ampulleri vücuttan uzak tutulmalı"
Mikro dalga fırınların da bilinenin aksine hiç zararlı olmadığını kaydeden Kalkan, tasarruflu ampullerin vücuttan uzak tutulmasını istedi. Bu ampullerin içinde cıva bulunduğunu, imha edilirken yayılan buharın ciddi ve ölümcül olduğunu ifade eden Kalkan, yayıldığı alanın da cep telefonu ve baz istasyonun kat kat fazla olduğunu dile getirdi.


Günde saatlerce cep telefonuyla görüşme yapanların kulaklık kullanmasını tavsiye eden Kalkan, "Arama yapar yapmaz telefonu kulağa götürmeyin. Telefonu görüşme yaparken kulağınıza yapıştırmayın. Bir parmak boşluk bırakın. Baz istasyonunun uzak veya çekim gücünün zayıf olduğu yerlerde görüşmeyi kısa tutun. Çocuklarınıza cep telefonu kullanımını özendirmeyin" şeklinde konuştu.


Konuşmasının sonuna salondan bir katılımcıyı yanına çağırarak cep telefonu üzerinde ölçüm yapan Kalkan, değerin 2.14 altında çıktığını, telefonun arama yaptığında ise değerin 11.28'e çıktığını gösterdi. (Veysi Siyah - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir