• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
"23 bin 528 kişi organ bağışı bekliyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA- Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, her yıl 3-9 Kasım arası düzenlenen Organ Bağışı Haftasında, düzenlediği basın toplantısında organ bağışına dikkat çekerek, Türkiye'de yapılan organ bağış verilerini basınla paylaştı. Basın açıklamasında Türkiye'de 23 bin 528 kişinin organ bağışı beklediğine dikkat çekildi.

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü binasında gerçekleştirilen kahvaltılı basın toplantısında konuşan Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, 6-7 ve 8 Kasım'da çeşitli etkinliklerle organ bağışına dikkat çekeceklerini belirterek, amaçlarının toplum nezdinde organ bağışı bilinici oluşturmak ve bu sayede bölgede ve Türkiye'de organ naklinde, hastaya kök hücrelerini veren kişi sayısını artırmak olduğunu söyledi.

Türkiye'nin organ nakli konusunda durumunu gösteren bazı rakamları paylaşan Dr. Akan, halen organ bekleyen 20 bin 818 böbrek, 2 bin 43 karaciğer, 391 kalp, 235 pankreas, 37 akciğer, 3 kalp kapakçığı, 1 ince bağırsak, toplamda 23 bin 528 hastanın hayata bağlanmak için organ beklediğini kaydetti.

2012 yılında toplam 4 bin 6 hastaya nakil gerçekleştiğini belirten Akan, buna ek olarak da bin 913 kornea nakli yapıldığını da sözlerine ekledi.

Avrupa'da yapılan organ nakillerinin yüzde 80'i kadavradan olduğunu belirten Akan, "Yüzde 20'si canlıdan yapılmakta iken, ne yazık ki ülkemizde yapılan organ nakillerinin yüzde 75'i canlıdan, yüzde 25'i kadavradan yapılmaktadır."dedi.

Bursa bölgesinde 5 Kasım 2013 itibariyle beyin ölümü sayısı 124 organ naklinde, hastaya kök hücrelerini veren kişi sayısının ise, 40 olduğunu söyleyen Akan, "Bursa şu an kesinleşmemiş PMP değerlerine göre organ bağış oranında Antalya'dan sonra 2. Sıradadır."diye konuştu.

Son olarak bu tür etkinlikler ile toplumda bu konudaki duyarlılığı artırarak bizim ve hastalarımızın hayata tutunması için köprü oluşturmak istediklerini ifade eden Akan, 'Her bağış yeni bir hayattır' sloganıyla sözlerinin tamamladı. (Zeki Aras-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir