• DOLAR 33.986
  • EURO 37.583
  • ALTIN 2718.748
  • ...
Eczacılar: Kampanyalara aldanıp internet üzerinden güneş kremleri almayın
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte artan sıcaklar karşısında uzmanlar güneş kremi kullanması konusunda uyarılarda bulundu. İçeriği değiştirilen güneş kremleri insan sağlığını tehlikeye sokmaktadır. 

Konuyla ilgili Bursa Eczacı Odası Başkanı Adnan Erakın, İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Güneş kremlerinin kişiye özel olarak kullanılması gereken dermokozmetik ürünler arasında olduğunu söyleyen Erakın, "Öncelikli olarak yetkin, eğitimini almış profesyonellerin, eczacılarımızın bu konuda bizleri yönlendirmesi gerekiyor. Genellikle güneş kremleri bugünlerde çok revaçta olan ürünlerdir. Fakat çok yaygın bir şekilde direkt kampanyalara fiyat avantajına bakılarak kullanıldığını görmekteyiz. Öncelikli olarak bilmeliyiz ki başlangıçta güneş ışınları A ve B olarak ayrılmakta. Ultraviyole A ışınları, derimizin en alt katmanına kadar inen ve bronzlaşmadan daha doğrusu cildin yaşlanmasından sorumlu ışınlar olarak biliniyor. Zaman içerisinde zararlı olarak değerlendirilen ışınlar da daha çok bronzlaşmayı sağlayacak ışınlar.  Güneş kremleriyle bunlardan korunmuş oluyoruz" dedi.

"Koruma faktörü yüksek ürünleri tercih etmek gerekiyor"

Adnan Erakın

Güneş kremlerinin kişinin yaşına, cilt rengine göre ve cildin özelliğine göre seçilerek belirlenmesi gerektiğini belirten Erakın, "Açık tenli kişilerin güneş kremini daha çok koruma faktörü yüksek olan ürünleri tercih etmesi gerekiyor. Koruma faktörü yüksek ürünleri, elli faktör gibi ürünleri tercih etmesi gerekiyor. Beyaz tenli, çilli kişilerin, kızıl düzenli kişilerin bunları tercih etmesi gerekiyor. Diğer taraftan da buğday tenli kişilerin, esmer tenli kişilerin çok çok yüksek koruma faktörleri kullanmasına gerek yok." diye belirtti.

"Bebekler, çocuklar hastalık riski olan cilt kanseri riski taşıyan kişilerde filtreli güneş kremleri öneriyoruz"

Kremlerin içerisinde filtreler olduğunu ifade eden Erakın, "Belli filtreler kullanılıyor. Bunları nasıl belirliyoruz biz? Ya da profesyonel kişiler bizi bu konuda nasıl yönlendiriliyor? Şimdi 'kimyasal filtreler' dediğimiz şey ürünümüzün içinde olan filtreler. Bunlar günlük yaşantımızda çok rahat kullanabileceğimiz hepimizin günlük yaşama başlarken sabah kullanabileceğimiz filtreler oluyor. Bunlar renk bırakmıyor ciltte. Günlük yaşamda çok rahat kullanabileceğimiz ürünler.  Mineral filtre dediğimiz maddeler içeren ürünler var. Bu ürünleri de daha çok bebekler, çocuklarda özellikle hastalık riski olan ya da cilt kanseri riski taşıyan kişilere güvenle önerebiliriz. Hatta cilt üzerinde beyaz renk bırakan filtreli güneş kremleri oluyor. Bu tip kişilerde de bunları öneriyoruz. Bu kremlerin kullanımı tamamen profesyonel olarak eğitim almış kişilerin önermesi gereken ürünler." şeklinde konuştu.

"Kampanyalara aldanıp internet üzerinden güneş kremleri almayın"

İnternetten bu ürünler satın alındığı zaman ürünün bir kere hangi yollardan hangi aşamalardan geçerek o satış aşamasına konduğunun bilinmediğine dikkati çeken Erakın, "Eczanelerde satılan ürünlerde bunun trafiği bellidir. Karekod uygulamasıyla biz bir ürünün ilaç fabrikasına ya da firmadan üretiminden itibaren depoya hangi tarihte sevk edildiğini, eczaneye hangi tarihte geldiğini, hatta ürünün hastaya ya da kullanıcıya ulaştırıldığını biz görebiliyoruz. Bunun trafiğini görebiliyoruz ve bu denetlenebilir bir durumda. Ama internette bunun tam denetlenmesi mümkün değil. Tabii ki denetlemeler yapılıyor ama bunun yetersiz olduğunu biliyoruz. Bir de internetten sipariş verdiğimiz zaman üründeki sadece cazibesine göre sipariş veriyoruz. Orada bir kampanya görüyoruz. O kampanyaya göre sipariş veriyoruz ama bu ürünün doğru ürün olduğunu bilmiyoruz. İçeriğini bilmiyoruz. İçeriğinde bize alerji yapacak alerjen maddeler olup olmadığını bilmiyoruz." dedi.

"Güneş kremlerinin eczanelerden alınmasını öneriyoruz"

Güneş kremi alırken sadece kampanya şartlarının bizim için bir önem taşıdığını söyleyen Erakın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kampanyalara göre sipariş veriyoruz ve yanlış bir ürün kullanımında kişilerin alerjik reaksiyonlar gelişebileceğini biliyoruz. Akneli bir cildi varsa, aknesinin daha da artabileceğini biliyoruz. Ya da yağlı bir cilde böyle bir ürün aldığınız zaman yağlanma oranını artacağını biliyoruz. Alerjik reaksiyonların gelişebileceğini biliyoruz ve hatta en tek kötüsü çok ciddi komplikasyonlar gelişebileceğini biz biliyoruz. O yüzden bu tip ürünlerin özellikle profesyonel eğitimini almış yetkin kişiler tarafından tavsiye edilerek özellikle eczanelerden alınmasını öneriyoruz.  Özellikle duyumunu aldığımız, internet üzerinden satışlarda pek çok kişinin sahte ürün geldiği için mağduriyet yaşadığını görmekteyiz. Biz bu tip duyumları aldığımız zaman derhal yetkili mercilere bildirimini yapıyoruz.  Elimizden gelen bütün gayreti bu konularla ilgili gösteriyoruz. Ama halkımızın bu konuya da özen göstermesini, dikkat etmesini özellikle diliyoruz." diye konuştu. (İLKHA)                                                                                                                           







Bu haberler de ilginizi çekebilir