• DOLAR 32.471
  • EURO 34.711
  • ALTIN 2435.964
  • ...
Topraklı damlar kış için hazırlatılıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS - Bitlis'te mevcut bulunan ve yağışlı havalarda damlayan topraklı evler, kışın damlamaya karşı korumak için halk tarafından onarılmaya başlandı. Genellikle tarihi yapılar olduğu için beton yapımına müsaade edilmeyen evler halkın çilesi haline geldi.


Hem tarihi eser olmaları hem de sahiplerinin maddi imkânlarının olmayışı nedeniyle beton yapılmayan evlerin damları yağışlı havalarda damlanmaya başlıyor. Evlerinin damlamaması için topraklı damları siğ denilen bir çeşit toprakla onarılmaya çalışılıyor.

Bu işlemin sonbahar döneminde yapıldığını belirten siğ ustalarından Hasan Kartal, "İlimizde bulunan birçok ev tarihi eser olduğu için beton yapımına müsaade edilmiyor. Bazı topraklı evlerin sahipleri de maddi imkânları olmadığı için evleri beton yapamıyorlar.


Bu tür topraklı evler zamanla yağışlı havalarda damlamaya başlıyor. Bunun önüne geçmek için genellikle sonbahar aylarında topraklı damları hafif şekilde kazıyoruz. Halk arasında siğ diye bilinen farklı bir toprak türünü getirerek kazınan toprak damlara dökülerek üzerine de tuz serpiyoruz. Böylece damın üzerinde bol bir suyla bunu karıştırarak ağaçtan yapılmış topaç denilen bir cisimle dövülerek sertleştiriyoruz. Bu işlem yaklaşık olarak bir hafta sürmektedir. Böyle yapılan topraklı damlar bazen 10 yıla yakın bir süre içerisinde artık damlamamaktadır" dedi. (Şükrü Tontaş - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir