• DOLAR 32.478
  • EURO 34.98
  • ALTIN 2434.67
  • ...
`Hizbullah ile PKK`yi Barıştırma Heyeti Kuruldu`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Taraf`ın haberini sizlerle paylaşıyoruz:

"Kürtler kendi sürecini başlatıyor

Hizbullah-PKK çatışmasının artmasından endişe eden STK’lar barıştırmak için devreye giriyor

Batman’da geçtiğimiz günlerde bir grup BDP’linin silahlı saldırıya uğraması ve bir kişinin hayatını kaybettiği olayların ardından bölgede olası Hizbullah ve PKK çatışması tedirginliği yaşanıyor. Saldırının HüdaPAR’lı bir grup tarafından yapıldığı tartışmaları devam ederken yeniden bu tür olayların yaşanmaması için bölge STK’ları ve partiler devreye girdi. PKK ile Hizbullah’ın helalleşmesi için adım atan Katılımcı Demokrasi Partisi (KADEP), Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD), Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP) ve Azadi İnisiyatifi’nden oluşan heyet, DTK ve HüdaPAR ile görüşerek arabulucu olacak. Amaç, toplumsal barışın sağlanarak bu süreçte iki örgüt arasında olası bir çatışmanın yaşanmaması ve yerel barışın sağlanması.

Devlet ve PKK arasında yürütülen çözüm sürecinde silahların susmasıyla herhangi bir ölüm olayının yaşanmaması herkesi sevindiriyor. Ancak bölgede özellikle Hizbullah’a yakınlığıyla bilinen camialar ile BDP’lilere yönelik saldırılar tekrar bir çatışmanın yaşanacağı endişelerini de beraberinde getirdi. Son olarak Batman’da 28 yaşındaki BDP’li bir gencin Hizbullah tarafından kurulduğu belirtilen HüdaPar’lıların silahlı saldırısı sonucu öldürüldüğü iddiası akıllara 1990’lı yıllardaki çatışmaları getirdi. 1992-1994 yılları arasında PKK-Hizbullah arasındaki çatışmalarda resmî rakamlara göre her iki taraftan toplam 700 kişi hayatını kaybetti.

HER İKİ ÖRGÜT BARIŞA SICAK BAKIYORDU

Çözüm sürecinde Dicle Üniversitesi’nde yaşanan çatışma ve olaylarda bazı grupların, PKK-Hizbullah çatışması yaratmak istediğini söyleyen eski HüdaPar Genel Başkanı Hüseyin Yılmaz, “İki taraf helalleşmeli” diye açıklama yapmıştı. Yılmaz’ın bu açıklamasına KCK Yürütme Konseyi Üyesi Duran Kalkan, “Biz de böyle olsun istedik. Geçmişte bazı çabalar da oldu. Fakat tam gerçekleşmedi. Bu biraz Hizbullah’tan kaynaklandı” şeklinde yanıt vermişti. Tarafların barış çağrıları net bir yanıt bulamazken, Batman’daki olaylar endişelere neden oldu. Saldırılara yönelik HüdaPAR “Biz yapmadık” dese de, DTK ve BDP çevresi partiye dönük sert açıklamalar yaptı.

HEYET OLUŞTURULDU

Tüm bu gelişmeler sonrasında Diyarbakır’daki DDKD, ÖSP, KADEP ile Azadi İnisiyatifi’nden bir heyet, iki örgüt arasında barışı sağlamak için harekete geçti. Bölge halkının iki örgüt arasındaki çatışmalar nedeniyle büyük acılar yaşadığını belirten heyet üyeleri, Hizbullah noktasında HüdaPAR, PKK ile ilgili ise DTK eşbaşkanları ile görüşme talebinde bulundu. DTK ve Hüda PAR’ın, Hizbullah ve PKK arasındaki barışa sıcak baktığını belirten heyet, her iki tarafın önerilerini dinleyecek."

Saldırı olayını basından duyduklarını belirten Hür Dava Partisi (HÜDA PAR)`lı yetkililer ise, saldırının HÜDA PAR`ın üzerine yakılmaya çalışıldığına dikkat çekerek, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ile birlikte bir komisyon kurarak olayı araştırma teklifinde bulunduğu belirtiliyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir