• DOLAR 32.588
  • EURO 35.043
  • ALTIN 2464.412
  • ...
TBMM çözüm komisyonu Cizre'de halkın nabzını tuttu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ŞIRNAK - Toplumsal barış yollarının araştırılması ve çözüm sürecinin değerlendirilmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu heyetinin ilk adresi Şırnak'ın Cizre ilçesi oldu. Cizre'ye gelen heyet, Öğretmen Evi'nde daha önce seçilen kişilerle basına kapalı olarak görüştü. 21 kişi ile görüşen heyet, bu sefer şehit ve gazi aileleri, mağdur ailelerle görüştü.


Yapılan görüşmelerden sonra basın açıklaması düzenleyen heyet, ortak açıklama yaptı. Heyet adına açıklama yapan Komisyon Başkanı AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı, "Toplumsal barış yollarının araştırılması ve çözüm sürecinin değerlendirilmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu olarak 3 aylık süre zarfında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Son bir ayda 8 ilimizde saha çalışması yapacağız. 4 vilayet Şırnak, Cizre, Hakkari ve Van. Diğer 4 vilayet ise Eskişehir, Bursa, Kocaeli ve Sakarya. Komisyonumuz 11 kişiden müteşekkil. 10'u Ak Parti, bişri BDP'li milletvekili. Ama biliyorsunuz bütün Meclis komisyonları vekillere açıktır. Vekillerimiz buna ilgi gösteriyor." dedi.


21 kişiyle görüştük
Cizre'de 21 kişiyle görüştüklerini ifade eden Naci Bostancı, "Biz bugün Cizre'de görüşmeler yaptık. Yarın Şırnak'a geçeceğiz ve Şırnak'ta da bu görüşmeleri devam ettireceğiz. Bu son ayı hem rapor çalışmaları, hem de sahadaki görüşmelerle tamamlamak istiyoruz. Şırnak'ta yaptığımız görüşmelerde 21 arkadaşla görüştük. Bunlar yaşadıkları problemleri, şu 30 yılda hepimize çok acı veren, tramvay yaratan problemin çeşitli biçimlerde yaşayan, şahit olan, ocağına ateş düşen insanlar asker, sivil kayıplarımız, çocuğu dağda hayatını kaybedenler ve aynı zamanda STK temsilcileri burada görüşlerini anlattılar. Hem Türkiye'nin genel siyasi ilişkilerin beklentilerini ifade ettiler. Hem de Cizre'ye yönelik değerlendirmelerde bulundular." diye konuştu.


Herkesin ortak memnuniyeti can kaybının olmaması
Türkiye'de herkesin ortak memnuniyeti can kaybının olmaması olduğunu dile getiren Naci Bostancı, "Türkiye yaklaşık bir senedir bir çözüm süreci içerisinde ilerliyor. Her kesimin ortak olarak ifade ettiği ve memnuniyetini ortaya koyduğu can kaybının olmamasıdır. Bu hakikaten çok değerlidir. Böyle bir olumlu atmosfer herkesin üzerinde daha olumlusunu sağlamaktır. Türkiye'nin demokrasi standartlarını yükseltmek ve farklı fikir insanların arasında da yakınlık temin etmek anlamında da çok önemli bir rol oynuyor. Vatandaşlarımıza mutlak bir kapı vermesi gerekiyor. Demokrasi aynı zamanda demos ile halk arasında bir ilişkidir. Halkın memleketlerine ilişkin inisiyatif göstermesi, çaba göstermesi çok önemlidir. Siyasiler yapsın, Ahmet yapsın, Mehmet yapsın değil. Benim Cizre'de gördüğüm buradaki insanların bu anlamda bir demokrasi bilincine sahip oldukları ve kendileri de çözüm sürecini ilerletmekle mükellef olarak gördüklerini hepimiz müşahede ettik, bu çok önemli." şeklinde konuştu.



Halkın ortak görüşü çözümün ilerlemesidir
Görüştükleri kişilerin ortak fikrin çözüm sürecinin devam edilmesi olduğunu aktaran Bostancı, "Bu tür süreçte her şeyin bir anda hal edildiği, mutlu sona ulaşıldığı, ortada hiçbir problemin kalmadığı süreçler değil bunu herkes biliyor. Ama aynı zamanda sürecin ilerletilmesi için ne yapılacak, kim hangi görevleri yerine getirecek. Talepler neler. Bunlar elbette dile getirilecek. Elbette söylenecek. Zaten demokrasi, fikir özgürlüğü vs. ile derken insanlar her şeyi yüksek sesle ifade edecekler. Fakat bunları yaparken, olumlu ilerlemeleri görmek, bunu daha da ilerletmek anlamında şunların da eklenmesi şeklinde bir değerlendirme mühimdir. Cizre'de özellikle bu anlamda özellikle arkadaşların yoğunlukları bu yöndedir. Çözüm sürecinin ilerlemesi bakımından bu yaklaşımı, bu sivil iradeyi, bu inisiyatifi çok değerli gördük. Fikirler, talepler farklıydı ama şu hususu ortaktı; mutlak surette hepimiz bu çözüm sürecinin devam etmesini hayatları yitirilmediği, kaybedilmediği, insanların birbirine yaklaştığı bu olumlu hava sürdürülmesi konusunda herkes tam kesinlik bir inanç içerisinde görüş beyan etti. Bu çok önemlidir. Esasen çözüm sürecine karşı olan çevreleri biliyoruz. Çözüm sürecinin arkasında yüksek bir halk desteği vardır." ifadelerini kullandı.


BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu da şunları söyledi: "Cizre, Şırnak, Hakkari, Van projemiz var. Diğer arkadaşlarımız Ege bölgesine gittiler. Biz bu komisyonun sağlıklı ve sıhhatli yürüyebilmesi için sahaya indik. Halkla görüşmek istedik. Acıların en yoğun yaşandığı yerde Cizre'dir, Şırnak'tır, Hakkari'dir, Van'dır. Dolayısıyla buraları ziyaret etmek istedik. Bugün dinlediğimiz arkadaşlar arasında olumlu da yanıt veren oldu, olumsuz da yanıt veren oldu. Tek taraflı düşünen de vardı. Ama gerçekten içtenlikle barışı isteyenlerde vardı. Değerlendirmemin sonucu şu: iyi oldu, halkı dinlememiz, sivil toplum örgütlerini dinlememiz, hatta diğer kurumlarımızı da dinlememiz, mağdur olanları da dinledik."



Komisyon Başkanı AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı başkanlığında ilçeye gelen heyette AK Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir, AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehmet Süleyman Hamzaoğulları, BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu ve AK Parti Van Milletvekili Fatih Çifti yer aldı.


Öte yanda yapılan görüşmelerde sadece BDP'ye yakın STK temsilcilerin yer alması dikkat çekti. (Abit Dündar -İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir