• DOLAR 32.56
  • EURO 35.007
  • ALTIN 2437.989
  • ...
Siyasetin Yükselen Sesi HÜR DAVA PARTİSİ
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Muhammet Şerif / Doğruhaber
Bilindiği üzere, yerel seçimlere beş ay gibi kısa denilebilecek bir zaman kaldı. Seçimlerde aday gösterecek partiler, çalışmalarına hızla devam etmektedirler. Tabi daha partiler, adaylarını kamuoyuyla paylaşmadı. Şimdilik sadece aday adayları söz konusu… O yüzden bizler de seçimlerle ilgili düşünce ve yorumlarımızı adaylar üzerinden değil de, şimdilik partiler üzerinden değerlendireceğiz.

Ve önümüzdeki yerel seçimlere daha önce hiç girmemiş partilerin hangileri olduğunu, ne zaman kurulduklarını, parti programlarında dile getirdikleri konuların başlıcalarının neler olduğunu ve daha bilinmeyen birçok konuyu siz değerli DOĞRUHABER takipçileri için araştıracağız. Bugün de, kurulduğu günden beri siyasete yeni ve İslami bir soluk kazandıran ve Mart 2014’teki seçimlerde belli yerlerde aday göstereceğini açıklayan HÜR DAVA PARTİSİ’Nİ tanımaya çalışacağız.

HÜDA PAR NE ZAMAN KURULDU?

Aslında HÜDA PAR’ın “ne zaman kurulduğuna” geçmeden evvel “neden kurulduğunun” cevabını bulmak gerekir. HÜDA PAR, Türkiye genelinde sevgili Peygamberimizin ‘Kutlu Doğum’ mevlidi için milyonları bir araya toplayan, yardıma muhtaç ailelere ayni ve nakdi yardımlarda bulunan, toplumdaki ahlaki yozlaşmanın önüne geçmek için faaliyetler yürüten ve benzeri aktiviteler düzenleyen Mustazaf Der’in kapatılmasından sonra kurulma ihtiyacı hissetti.

Aslında Mustazaf Der kapatılmamış olsaydı da, toplumun böyle bir siyasi harekete ihtiyacı vardı. Zira mevcut siyasi partiler toplumun ekseriyetinin sesi ve temsilcisi değillerdi. Özellikle Müslüman halkın desteğiyle iktidar olan partilerin tutum ve davranışlarında bulunan “çelişkiler” rahatça göze çarpıyordu. Dolayısıyla toplum içerisinde bulunan kimi kesimler, böyle bir eksikliğin giderilmesini ve Müslüman halkın insani, İslami, etnik ve kültürel haklarını savunacak bir siyasi hareketin kurulmasını zaten istiyorlardı.

Mustazaf Der’in kapatılmasından sonra toplumun beklentisi de göz önüne alınarak, Hür Dava Partisi 18 Aralık 2012’de kurucular kurulundan oluşan bir heyetle İçişleri Bakanlığı’na verilen “kuruluş dilekçesi” ile resmen kurulmuş oldu. HÜDA PAR’ın kuruluş dilekçesini, partinin kurucular kurulu adına İçişleri Bakanlığı’na veren kapatılan Mustazaf Der’in eski Genel Başkanı Hüseyin Yılmaz şu açıklamalarda bulunuyordu; “Sistemin değil halkın partisi olmaya, halkın içinden çıkan hakkın ve haklının savunucusu olmaya aday bir siyasi partiyiz. İnşallah ülkenin tüm sorunlarına adalet, kardeşlik ve hakkaniyet doğrultusunda çözüm üretmeye çalışacağız.”

YENİ BİR PARTİYE İHTİYAÇ VAR MIYDI?

Türkiye’de birçok farklı oluşum faaliyet yürütmektedir. Bu oluşumların çoğu beşeri ideolojileri benimseyerek çalışmalarını sürdürmektedirler. Diğer taraftan insani ve İslami hak ve hukuku benimseyerek yani referansını yüce İslam dininden alarak faaliyet yürüten oluşumlar da vardır. Bunlar da, insanlığın huzur ve saadeti için, toplumdaki yozlaşmanın önüne geçmek ve İslam’ın insanlığa sunmuş olduğu kaide ve kuralların herkes tarafından bilinmesi adına sosyal, kültürel ve bazıları da siyasi alanda insanlığa hizmet etmeye çalışmaktadırlar.

Türkiye’de birbirlerinin karşıtları oluşumların çok fazla olması, sorunların, mağduriyetlerin ve devlet kurumlarında aksaklıkların meydana gelmesine sebep olmaktadır. Bu sorunlar, mağduriyetler ve aksaklıkların giderilmesi devletin yerine getirmesi gereken görevlerindendir. Tabi devletle beraber aktif faaliyet yürüten siyasi partiler de sorunların, mağduriyetlerin ve aksaklıkların giderilmesi adına “çözümler” üretmeleri gerekmektedir. Çözümler üretilmediğinde, en başta ve en fazla mağdur olan ve çok fazla olumsuzluklar yaşayan maalesef “halk” olmaktadır.

Ülkemizde bugüne kadar siyasi partiler ve devletin imkânlarını ellerinde bulunduran iktidarlar, bu gibi bahse konu mağduriyetlere mutlak anlamda çözüm üretmemiş, sorunlarla yüzleşmemiş ve sürekli çözümü erteleme yolunu seçmişlerdir. Ya da sorunları kalıcı bir şekilde çözmek yerine geçici tedbirlerle sorunları sadece “pansuman” etmişlerdir. Ve dahi halkların en temel hak ve hürriyetlerinin tanınıp kullanımını sağlamak yerine belli başlı bazı şartlara bağlama yolunu seçmişlerdir.

Sorunlarının çözümümün sürekli tehir edildiğini, hak ve hürriyetlerinden mahrum bırakıldıklarını ve toplumun giderek yozlaştırıldığını gören hassasiyet sahibi kişi ve kesimler, gidişattan dolayı memnuniyetsizliklerini ifade etmeleri ve haklarını arayabilecekleri yol ve yöntemlere başvurmaları gerekmez mi?

Kendilerinin ve kendileri gibi düşünen halkın sorun ve isteklerini insani ve İslami cihetten dile getirebilecekleri imkânlara ulaşmak için bir girişimde bulunmaları gerekmez mi?

Ülkemizde herhangi bir kesim, dile getirmeye çalıştığımız sorunlar çerçevesinde mağduriyetler yaşıyor ve mevcut siyasi partilerin hiçbirini temsilcisi olarak görmüyor ise, söz konusu kesimin yeni bir hareketin etrafında toplanması çok doğal ve aslında bir ihtiyacın ve eksikliğin giderilmesi olarak algılanması gerekmektedir.

NEDEN HÜDA PAR?

Bu soruya, HÜDA PAR’ın parti programında dile getirdikleriyle cevap verelim. Parti programında “Neden Hür Dava Partisi?” başlığı altında özetle şu ifadelere yer verilmektedir;

“Halkın değer yargılarının aşındırılması ve toplumun kişiliksizleştirilmesi çabalarının giderek yoğunlaşması ve bu çabaların netice vermeye başlamış olması karşısında yeterli tepkinin verilmemesi yeni bir siyasi hareketin gerekli olduğu düşüncesini bizlerde oluşturmuştur. Ayrıca siyasi temsilden yoksun toplulukların bulunduğu bir yerde toplumsal barışı sağlamak ve sağlam bir temele oturtmak mümkün değildir. Mevcut siyasi partilerin hiçbirini kendi temsilcisi olarak görmediğini belirten birçok düşünce sahibi kişi ve kesimin talep ve telkinleriyle bu siyasi hareketi kurma zamanı geldiğine inanarak yola çıktık.”

HÜDA PAR’IN HEDEFLERİ NELERDİR?

“Hüda Par’ın hedefleri nelerdir?” sorusuna da, yine partinin programında yer verdiği maddelerden bir kısmını iktibas ederek cevap verelim. Parti programında “Bu Hareketin İlke ve Hedefleri Nelerdir?” başlığı altında birçok maddeye yer verilmiştir. İşte o maddelerden bazıları şunlardır;

“Adaleti yeniden tesis etmek, devleti ve siyaseti yeniden tanımlamak, toplumun temel değerlerini siyasete taşımak ve hâkim kılmak, toplumu sistemle değil sistemi toplumun inanç değerleriyle uyumlu hale getirmek, Kürt sorununun çözümünü sağlamak, toplumsal huzur ve barışa katkı sunmak, komşu ülkelerle iyi geçinmek, yargının adil ve bağımsız olmasını sağlamak, inanç ve ibadet hürriyetinin önündeki engelleri kaldırmak, can, mal, ırz, akıl ve nesil emniyetini sağlamak HÜDA PAR’ın ilke ve hedefleri arasında yer almaktadır.”

HÜDA PAR’LA NELER DEĞİŞECEK?

Ülkemizin en büyük sorunlarından ve halkın da en çok muzdarip olduğu konulardan biri siyasetçilerin aralarındaki ilişkiler ve muhalefet partilerinin iktidar partisine karşı takındığı tutum, davranış ve söylemlerdir. Muhalefet partileri bugüne kadar sürekli iktidar partisinin her projesini eleştirdi. İktidar partisi her ne söylediyse, hangi projeyi açıkladıysa muhalefet partileri doğru ve halkın faydasına bakmaksızın karşı çıktı. Muhalefetin eleştirilerine de, iktidar partisinden cevaplar gecikmedi ve aynı sertlikte cevaplar verildi.

Bu tespitlerden de anlaşılmaktadır ki, siyasiler arasında sürekli bir çekişme, bir atışma söz konusudur. Bu anlayış maalesef ne ülkeye, ne de millete hiçbir fayda vermemekte, bilakis ülkenin gelişimine engel olmakta ve milleti de olumsuz yönden etkilemektedir.

Doğru kimden gelirse gelsin destek vereceğini taahhüt eden HÜDA PAR, kurulduğu günden beri yaptığı faydalı işlerle, diğer partilerin halkın faydasına olacak projelerini müspet yönden değerlendirmesi ve mağduriyetlerin giderilmesi adına hazırlanan tasarılara yaklaşımıyla muhalefet anlayışını değiştireceğinin sinyalini vererek bir “umut” olmuştur.

HÜDA PAR’ın siyasete girmesiyle Türkiye’deki birçok tabu kırılacağı gibi birçok yanlıştan da dönülecek ve özellikle de eleştiriye dayalı muhalefet anlayışı olumlu yönden değişecektir.

Aralık 2012’de kurulan ve kısa sürede 48 il ve ilçelerinde teşkilatlanan HÜR DAVA PARTİSİ’nin başta ülkemize, memleketimize ve aziz milletimize hayırlar getirmesini Cenab-ı Allah’tan temenni ederim.

Bu haberler de ilginizi çekebilir