• DOLAR 32.579
  • EURO 34.998
  • ALTIN 2462.58
  • ...
Doğalgaz'dan nasıl tasarruf edilir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - Bursa Kent Konseyi (BKK) Kadın Meclisi tarafından düzenlenen 'Güvenli doğalgaz ve tasarruf' konulu panelde, yakıt tüketiminin nasıl azaltılacağı ve emniyetli doğalgaz kullanımı konularında kadınlara bilgi verildi.

BKK ofislerinde Bursagaz Pazarlama ve Satış Yöneticisi Nihal Bütün'ün konuşmacı olduğu panele, BKK Başkan Yardımcısı M. Necati Şahin, BKK Kadın Meclisi Başkanı Kadriye Sarıbıyık ve kadınlar katıldı. Ev konusunda tüm yükü üstlenen kadınları her konuda bilgilendirme ve bilinçlendirme görevini üstlendiklerini söyleyen Kadriye Sarıbıyık, hem can güvenliği, hem de ev ekonomisi için yakıt kullanımının nasıl olması gerektiğini uzmanların katılımıyla kadınlara anlattıklarını belirtti.

"Bir yıllık doğalgaz kullanımında bin 827 TL'lik tasarruf"

'Güvenli doğalgaz ve tasarruf' konulu programda doğalgazı 'verimli, ekonomik ve konforlu' olarak tanımlayan Bütün, bir yıllık doğalgaz kullanımıyla 1. 827 TL'lik tasarruf elde edilebildiğini anlattı.

Bu tasarruf sayesinde 10 adet çeyrek altın veya 4 depo benzin alınabileceğini, 3 ay boyunca mutfak masrafının, 3 ay boyunca ev kirasının, 2 çocuğun bir yıllık kırtasiye ve servis maliyetinin karşılanabileceğini belirten Bütün, "İnsana ekonomik ve konfor açısından avantaj sağlayan doğalgazda yakıt tüketimini de azaltabiliriz.

"Isı yalıtımla yüzde 80 tasarruf"

Isı yalıtımı yapıldığı takdirde yüzde 80 tasarruf, çatı izolasyonu yapıldığında yüzde 20 tasarruf elde edilebilir. Dış duvar ve pencere, kapı izolasyonuyla doğalgaz giderlerinizde yüzde 15'lik bir azalma sağlanabilir. Oda termostatı da sadece bulunduğu odaya göre kombiye 'dur' ya da 'çalış' komutu verir. Tüm radyatörlerin ayarlanan sıcaklıklara ulaşması halinde kombi üzerindeki sensör 'ben artık her odayı istenen sıcaklığa getirdim' mantığıyla kendisini kapatır" dedi.

Güneş alan pencerelerin temiz tutulmasıyla Güneş'in pasif ısıtmasından yararlanılabileceğini dile getiren Bütün, soğuk havalarda kısa sürede tüm pencerelerin aynı anda açılarak evin havalandırılmasını tavsiye etti.

Radyatörlerin önlerini kapamayarak yüzde 10 tasarruf sağlanabileceğini ifade eden Bütün, radyatörlerin arkalarını alüminyum folyo kaplı levhalarla muhafaza edilmesini önerdi. Gece ve gündüz ısıtılan evin havasının kurumasını engellemek için radyatör üzerinde su dolu kaplar bulundurulmasını isteyen Bütün, buharlaşma azalacağından vücudun daha az ısı kaybedeceğini aktardı.

"Kapalı alanlarda bulunan bacalı cihazların yanında mutlaka gaz alarm cihazı bulunmalı"

Emniyetli doğal kullanımı hakkında da bilgi veren Bütün, "Kapalı alanlarda bulunan bacalı cihazların yanında mutlaka gaz alarm cihazı bulunmalı. Tesisata gaz verildikten sonra bacalı cihazların bulunduğu ve oturma odası amacıyla kullanılan odaların kullanım amacını değiştirerek çocuk veya ebeveyn yatak odası olarak kullanmayın. Pencerelere veya duvarlara monte edilen menfezleri iptal etmeyin veya kapatmayın.

Mutlaka bacaların bakımını itfaiye teşkilatının yetki vermiş olduğu baca temizleme firmalarına yılda bir kez yaptırın" diye konuştu.(Zeki Aras-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir