Konya'da uzaktan eğitim sempozyumu düzenlendi
Selçuk Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Sosyal Bilimleri Enstitüsü'nün ortaklaşa düzenlediği Ulusal Uzaktan Eğitim ve Teknolojileri Sempozyumu, Türkiye'de ilk kez Selçuk Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
KONYA- Sempozyumda değişime uğrayan yükseköğretimde önemini her geçen gün artıran uzaktan eğitim konusu her açıdan ele alındı. Türkiye'de son yıllarda hızla gelişen ve 50'ye yakın üniversitede uygulanan uzaktan eğitim alanında karşılaşılan sorunlar ve geleceğe yönelik politikalar, alanında uzman bilim adamları ve akademisyenler tarafından değerlendirildi.
Rixos Otel'de düzenlenen sempozyuma Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan ve Prof. Dr. Hasan Kürşat Güleş, Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Muammer Zerenler, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Mikail Altan, Konya Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bayram Sade, fakülte dekanları, yüksekokul, meslek yüksekokulu, enstitü müdürleri ve çeşitli üniversitelerin öğretim üyeleri katıldı.
"300'ü aşkın sertifika programı sunuyoruz"
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Selçuk Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Muammer Zerenler, "Merkezimizin kurulmasında ve sempozyumun düzenlenmesinde öncü olan Sayın Rektörümüze ve destek verenlere teşekkür ederim. Kuruluşu yeni olmakla birlikte Selçuk Üniversitesi'nin mükemmel altyapısı, deneyimli akademik kadrosu ve birikiminin verdiği güvenle faaliyetlerine hızla başlayan Merkezimiz, bugün 300'e aşkın sertifika programını kendini geliştirmek isteyenlerin hizmetine sunuyor. Bunun yanı sıra açmayı planladığımız lisans ve yüksek lisans programları için de çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor." dedi.
"Sempozyumun, uzaktan eğitimin bilgi birikimine ciddi katkısı olacak"
Uzaktan eğitimin günümüzdeki önemli eğitim alanlardan biri olduğunun altını çizen Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, "Uzaktan eğitim, günümüzün yaşam tarzları ve akademik ihtiyaçları içerisinde mutlaka ama mutlaka bulunması gereken bir eğitim şekli. Selçuk Üniversitesi'nin de içinde yer alması gereken bir alandı. Bu nedenle merkezimizi kurduk ve gelişimine sunmaya çalışıyoruz. Bu alanda emek veren tüm öğretim üyelerimize teşekkür ederim. Sempozyumun geleceğin önemli bir alanı olan uzaktan eğitimin bilgi birikimine akademik anlamda ciddi şekilde katkıda bulunacağına inanıyorum." dedi.
Açılış konuşmalarının ardından başkanlığını Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel'in yaptığı panele geçildi.
"Zaman ve mekâna bağlı olmayan bir model"
İlk sunumu İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Cihan yaptı. Sunumunda Prof. Dr. Cihan, "YÖK'te ve kendi aramızdaki toplantılarda uzaktan eğitim konusunu tartışıyoruz ve uzaktan eğitime tanım getirmeye çalışıyoruz. Uzaktan eğitim, örgün öğretim değildir, ikinci öğretim değildir, açık öğretim değildir diyoruz ama 'Uzaktan eğitim nedir?' bunu bir türlü tanımlayamadık. 'Zamana ve mekâna bağlı olmadan yapılan uzaktan eğitim dersleri' diye bir tanım kanuna girdi. Ama bir açıdan bakacak olursak uzaktan eğitimde tek bir model olmadığı için kabul edilen tanımların farklı olması uzaktan eğitim teknolojilerinin zenginliğini gösteriyor." dedi.
"Klasik Öğretim Üyesi ve Öğretim elamanı anlayışı bitti"
Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Demiray ise, "Okumanın yaşı yoktur. Beşikten mezara kadar önemlidir eğitim. Ben de halen uzaktan eğitimin sunduğu hizmetten yararlanıyorum. Ama Türkiye'de uzaktan eğitim alanında yetişmiş eleman yok. Bu eksikliği sizler gidereceksiniz. Bu eğitimde sizler aktif olarak rol alacaksınız. Çünkü artık Türkiye'de klasik öğretim üyesi ve öğretim elemanı anlayışı bitti. Selçuk Üniversitesi'ni bu yeni eğitim içerisinde yer aldığı için kutluyorum. Selçuk Üniversitesi'nin öğretim üyeleri, gelişen eğitim teknolojilerini takip ederek uzman oldukları konular üzerinde yaptıkları uygulamalarla gelişecek." dedi.
28 bildiri sunuldu
Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Torkul ise 'Bilgi Çağı Öğrencilerinin Eğitim-Öğretim Modeli' konulu sunumunu gerçekleştirdi.
Türkiye'de ilk kez düzenlenen sempozyumun ilk oturumunun ardından Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, katkılarından dolayı Sosyal Bilimler Enstitüsü Doç. Dr. Mikail Altan, Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Muammer Zerenler ile panelistlere teşekkür plaketi verdi. 3 gün süren sempozyumda 28 bildiri sunuldu.(İlyas Yavuz - İLKHA)