• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Batı'nın bilgi teorisi çöktü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUŞ- Alparslan Üniversitesinde "Bilgi, Entelektüel ve Alim" konulu bir konferans düzenlendi.

Konferansın açılış konuşmasını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Özcan yaptı. Özcan, Araştırmacı-Yazar Abdurrahman Arslan'a teşekkür ederek, kendisine plaket takdim etti.
Plaket takdiminin ardından konuşma yapan Abdurrahman Arslan, bilgiyi dinler tarihiyle ilişkilendirerek açıkladı. Her bilginin var olurken kendine bir hakikati temel aldığına vurgu yapan Arslan, "İnsan, bilgi üretirken kendine bir hakikati temel aldığından dolayı dine dayanmayan bir bilgi akım ve düşünce olamaz." dedi.

Hakikat anlayışlarındaki farklılıklardan ötürü farklı bilgi biçimlerinden bahsedildiğini belirten Arslan, "Rönesans'a kadar skolastik yapı hâkimdi. İncil'den elde edilecek hakikat daha sonra tabiatta aranmaya başlandı. Bu değişime, orta çağ düşüncesinin yaşadığı kriz sebep oldu diyebiliriz." İfadelerini kullandı.

Entelektüel'in tanımını yapan Arslan, "Asli olarak entelektüel, akli melekeleri ile bilgi üreten insan demektir. Bizde ise bilginin temsilcisi 'âlim' olarak adlandırılır. Rönesans'la birlikte bilginin yeni temsilcisi din adamı değil entelektüel oldu. Kendine göre dünya, toplum ve varoluş tasarımı oluşturdu ve buna göre her şeyi düzenlemek istiyordu." Şeklinde konuştu.

Son olarak Batı'nın yıllardır kurduğu bilgi teorisinin çöktüğüne değinen Arslan, bu çöküşün ardından ortaya çıkan post modern bilgi anlayışını Müslüman kimliğiyle eleştirerek kültürü ve aile yapısını bozması yönüyle "kabul edilemez" bulduğunu ifade etti.

İlgiyle takip edilen program, öğrencilerin sorduğu soruların cevaplanmasının ardından sona erdi. (M. Şirin Çaplayan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir