• DOLAR 32.588
  • EURO 35.028
  • ALTIN 2463.378
  • ...
Kızıltepe'de icazet töreni
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
MARDİN - Kızıltepe (Qoser) ilçe merkezine bağlı Elbeyli (Tılşiréz) köyünde medrese eğitimi veren Molla Mahmut Demir, eğitimlerini tamamlayan Molla Ümran Eraslan, Molla Nezir Demir, Molla İsmail Bayar ve Molla M. Emin Tunç adlı 4 genç âlim için icazet merasimi düzenledi. İcazet merasimine ilçenin diğer köylerinde ders veren âlimler ve seydalar da iştirak etti.


İcazet merasimi Viranşehirli Molla Ahmet'in Kuran'ı Kerim tilavetiyle başladı. Ardından Viranşehir Müftüsü Abdurrakib Aslan Hocanın konuşması ile devam etti.


Aslan, "Bu topraklar ilim konusunda bereketlidir ve bu bereket Melaye Cezeri, Ahmede Xani, Feqiye Teyran gibi âlimlerden, şahıslardan dolayıdır. Âlimler ilmi burada canlı tuttular. Ve onlarla beraber bu memlekette hem ilim hem de tasavvuf beraberce hayata geçmiştir." dedi.


Viranşehir Müftüsünün ardından bir konuşma yapan Kızıltepe Müftüsü Latif Topçu, "Elhamdülillah bu bölgede ben göreve geldiğimden beri 3. yahut 4. defa icazet törenlerini idrak ediyoruz. Âlimlerimiz ve siz değerli cemaat arasında âcizane diyorum ki burada ilim galiptir. Hz Âdem'den bu yana peygamberlerin maksatları Allah'ı bir bildirmek, peygamberlere iman, İslam yolunu göstermek, ilimle insanları donatmak idi." dedi.


İcaze töreninde ilim hakkında bir konuşma yapan Seydayé Melle Ömer, " Resulullah (sav) bir hadislerinde, 'Alimler benim varislerimdiler.' buyurmuşlardır. Eğer birisi Hz. Muhammed'in (sav) soyundan dahi geliyorsa fakat ilim okumamışsa Resulullah'ın (sav) varisi değildir. Ama şimdi Amerika'dan biri Müslüman olup ilim okursa o, Resulullah'ın(sav) varisidir." dedi.


Molla Mahmut Demir ise şunları söyledi, ilk nazil olan 'İkra' ayetinin Allah-u Teâlâ'nın okumaya önem verdiğinin açık bir nişanesi olduğunu söyledi. Demir, "O yüzden Resulullah da ilime önem vermişlerdir. Biz ilmimizi arttırmalıyız, medreselerimizi çoğaltmalıyız ve ilim ehline olan sevgimizi arttırmalıyız. Çünkü Peygamber Efendimiz(sav) demiştir ki: 'Ya âlim ol, ya ilim öğren, ya kulağını ver onlara, onları dinle, ya da onları sev. Beşincisi olma beşincisi seni helaka götürür.' Beşincisi ise ehli ilimden rahatsız olanlardır." dedi.


İcazet merasimi verilen yemekle sona erdi. (Masum Erden - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir