• DOLAR 32.883
  • EURO 35.182
  • ALTIN 2450.326
  • ...
HÜDA PAR'dan Çınar ve Mazıdağı'ndaki yangınla ilgili kanun teklifi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HÜDA PAR Gaziantep Milletvekili Şahzade Demir, Diyarbakır’ın Çınar ve Mardin’in Mazıdağı ilçelerindeki yangınla ilgili TBMM’ye kanun teklifinde bulunarak bölgenin afat bölgesi ilan edilmesini istedi.

Milletvekili Demir'in Meclis'e sunduğu kanun teklifinde şu ifadelere yer verildi:

"Diyarbakır Çınar ve Mardin Mazıdağı'nda 20 Haziran Perşembe günü çıkan anız ve örtü yangını neticesinde 15 kişi vefat etti, 60’ın üzerinde insan yaralandı. Yine yangın 1000’e yakın hayvanın ölmesine ve yaralanmasına neden oldu.

Diyarbakır’da; Çınar ilçesinde Köksalan Mahallesi, Bağacık Mahallesi, Yazçiçeği Mahallesi ve Ağaçsever Mahallelerinde 7 bin 900 dekar tarım alanı yanmış, bunun bin 111 dekarında hasadı yapılmamış buğday ekilidir. Ayrıca 1 adet traktör ve 14 adet sulama tesisi yanmıştır. Köksalan Mahallesinde 924 küçükbaş hayvan telef olmuştur.

Mardin’de; Mazıdağı İlçesinin Yetkinler ve Yücebağ Mahalleleri ile Kelek Mezrasında 7 bin dekarlık tarım alanı yanmış, bu alanın 4 bin dekarı hasadı yapılmamış buğday ekili alandan oluşuyor. Ayrıca Çiftçilerin bazı sulama ekipmanları zayi olmuştur.

Bölgede yaşayan vatandaşların karşı karşıya bulunduğu maddi ve manevi zararlarının tazmin edilmesi ve mağduriyetlerinin giderilmesi, ilerde benzeri afetlerin yaşanmaması ve gerekli önlemleri alınması, ayrıca yanan aîanlarda biyoçeşitliliğin hızlıca eski haline dönmesi ve alanın daha da zengin bir biyoçeşitliliğe kavuşması için; sosyal devlet olmanın gereği ve vatandaşın devlete olan güveninin yeniden tesis edilebilmesi için Diyarbakır ve Mardin’in ile çevresi afet bölgesi ilan edilmelidir." (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir