Türkiye´nin ilk Arkeopark´ı Bursa'da
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin İstanbul Üniversitesiyle ortaklaşa gerçekleştirdiği Türkiye'nin ilk arkeoparkı önümüzdeki yaz aylarından itibaren faaliyete geçecek,
BURSA - Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa-İzmir karayoluna paralel Aktopraklık mevkiinde bulunan ve Büyükşehir Belediyesi'nin İstanbul Üniversitesiyle ortaklaşa gerçekleştirdiği çalışmalar sonucunda oluşturulan Türkiye'nin ilk arkeoparkının önümüzdeki yaz aylarından itibaren faaliyete geçeceğini söyledi.
Bölgede 8500, 7000 ve 300 yıl önce yer alan köylerin birebir maketlerinin yer aldığı alanı dolaşan gruba, Arkeopark´ın kazı çalışmalarını yöneten İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Prehistorya ABD Öğretim Üyesi Doç.Dr. Necmi Karul da eşlik etti.
Bölgede 8500, 7000 ve 300 yıllık 3 ayrı köyün bulunduğunu, Arkeopark´ı ziyaret eden grupların zaman tünelinden geçerek yüzyıllar öncesini yaşayacaklarını ifade eden Başkan Altepe, "İzmir karayoluna paralel Aktopraklık´ta bulunan bu alan, ziyaretçileri binlerce yıl öncesine götürecek. Türkiye'nin belki de en uğrak yeri olacak." dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yakın zamanda Arkeopark alanına yeni bir Osmanlı köyü ekleneceğini de açıkladı. Köyün inşa edileceği alanda Osmanlı'nın tüm yaşam imaretlerinin bulunacağını, dönemin mimarisine sahip evlerden konaklama tesislerine, sosyal hayattaki donelerden günlük hayatı yansıtan hediyelik eşyalara kadar inanılmaz bir zenginliğin ziyaretçilerle buluşturulacağını belirten Başkan Altepe, "Hazırlıklarımız tüm hızıyla sürüyor. İnşallah Aktopraklık´ta Cumalıkızık benzeri aktif bir turizm şehrini daha kurmuş olacağız. Tüm alanlarla birlikte Arkeopark, turizm uygulamalarıyla birlikte eşine az rastlanır bir zenginliği bünyesinde barındıracak." şeklinde konuştu.
İÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Prehistorya ABD Öğretim Üyesi Doç.Dr. Necmi Karul ise, 2004 yılından beri Aktopraklık Höyüğü´nde gerçekleştirdikleri kazı çalışmalarının sonucunda tarihi geçmişi 8500 yıla kadar uzanan yerleşim merkezlerini açığa çıkarttıklarını anlattı. Bölgede kesintisiz 1000 yıllık yaşamın olduğunu, kazılardan çıkan arkeolojik verilerle tarih öncesi çağlara uzanan antik köyleri oluşturduklarını söyleyen Karul, "Çalışmalar tamamlandığında ziyaretçiler, burada, hayatın kırılma noktalarını kısım kısım görme imkanına kavuşacaklar." ifadelerini kullandı. (Zeki Aras-İLKHA)