Deniz korsanlığı raporu açıklandı
Fidyeden elde edilen gelirin 7 yılda 400 milyon dolardan fazla olduğu bildirildi
Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletleri`in ortak hazırladığı raporda, korsanlığın arkasında finansörlerin bulunduğu ve paranın çoğunun konsanlar değil finansörler tarafından alındığına dikkat çekildi. Korsanlığı finanse edenler kazancın yüzde 30 ila 50`sini alırken, korsanlar gemi başına 30 ila 75 bin dolar elde edebiliyor.
Fidyenin, silah veya insan kaçakçılığı gibi diğer suç faaliyetlerinde kullanıldığına vurgu yapılan raporda, korsancılıkla mücadelede finansal görev gücünün kara para aklama sorununu kökünden çözeceği kaydedildi.
Korsan faaliyetlerinin yoğun yaşandığı Afrika Boynuzu`nda bulunan Somali`de, yerel halkın korsanlara yiyecek veya malzeme sağlama gibi hizmetler sunduğu ifade edilirken, fidyeden elde edilen kazanç, para kaçakçılığı, ticaret tabanlı kara para aklama, banka havalesi veya değer transferi hizmetleriyle sınır ötesine taşınıyor.
400 MİLYON DOLARI AŞTI
Raporda, korsan faaliyetlerinden elde edilen gelirin 2005-2012 yıllarında 413 milyon dolar olduğunu belirtildi.
Dünyanın en yoğun gemi ve insani yardım faaliyetleri güzergahındaki Afrika Boynuzu bölgesinde, 10 Avrupa Birliği üyesi ülkeye ait 10 donanma gemisinin devriye görevi yaptığı bildirildi.
Ticari ve insani yardım taşıyan gemilere karşı saldırı düzenleyen korsanlara karşı mücadele amacıyla ilk defa 2008`de Somali açıklarında BM Görev Gücü görevlendirilmişti.