• DOLAR 32.58
  • EURO 35.009
  • ALTIN 2459.867
  • ...
Kimyasal silahların imha edileceği yer belli oldu!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Rus diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiyi aktaran Kommersant gazetesi, “Önümüzdeki günlerde Suriye`nin kimyasal silahlarının nerede imha edileceği değerlendirilecek. Büyük bir ihtimalle bu ülke Arnavutluk olacak…” ifadelerine yer verdi.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) Perşembe günü yaptığı açıklamada Suriye`nin kimyasal silah üretim tesislerinin imhası ile ilgili sürecin tamamlandığını açıklamıştı.

Suriye`nin kimyasal silahlardan temizlenmesi ile ilgili planın ilk aşamasının 1 Kasım`da öngörüldüğü şekilde tamamlandığına dikkat çeken Kommersant, ikinci aşamada yaklaşık 1300 tonluk kimyasal maddenin imhası gerçekleşecek.

Kommersant`a konuşan OPCW yetkilileri kimyasal silahların iç çatışma nedeni ile Suriye`de imhasının zorluğuna dikkat çekti ve ABD`ye taşınmasının da düşünülmediğini aktardı. Kommersant`a göre Arnavutluk, ABD`nin bu yöndeki teklifine hayır demeyecek.

Arnavutluk`un tercih edilmesinde 6 yıl önce bu ülkenin Almanya, ABD ve İsviçre`nin katkıları ile kimyasal silahlarını kendi imha tesislerinde hızlı bir şekilde ortadan kaldırması etkili oldu. Kommersant, Arnavutluk`un Enver Hoca döneminden kalan 16 ton hardal gazı ve diğer kimyasal başlıkları 2007`de imha ettiğini hatırlattı. Kimyasal imha için alternatif olarak düşünülen ülkeler Fransa ve Belçika da bu konuda Arnavutluk`a katkı sağlayacak.

Suriye`nin kimyasal silahlardan temizlenmesine Rusya da destek verecek. Suriye`de imha edilmesi planlanan kısım için Rus ekipler hazırlık yapıyor. Rusya`nın 2 milyon dolarlık maddi katkısının yanında bir çok ülke de ekonomik olarak programa destek verecek.
Kaynak: CİHAN

Bu haberler de ilginizi çekebilir