• DOLAR 32.59
  • EURO 34.854
  • ALTIN 2494.421
  • ...
İsrail`in temeli 96 yıl önce bugün atılmıştı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
 Yüzyıllarca Osmanlı Devleti`nin hakim olduğu Filistin bölgesi, I. Dünya Savaşı sırasında 1917 yılında İngilizler tarafından işgal edildi.

İngilizlerin Ortadoğu bölgesi ile alakalı planladığı büyük projenin bir parçası olan bu bölge, işgal edildikten kısa bir süre sonra 2 Kasım 1917 tarihinde İngiliz Dışişleri Bakanı Lord Arthur James Balfour`un İngiltere`deki Yahudi teşkilatları federasyonu başkanı Lionel Walter Rothschild`e gönderdiği bir mektupla Yahudi yerleşimine açık hale getirildi. Bu girişim, Filistin`de bir Yahudi devletinin -İsrail- kurulmasıyla sonuçlandı.

Lord Arthur Balfour, Siyonist hereketin liderlerinden olan Lord Rothschild`e gönderdiği mektupta, Filistin topraklarında bir Musevi devleti kurulması konusunda İngiliz hükümetinin destek vereceğini bildirmişti. İngilizlerin Araplara yatırım yaptığı bir dönem olduğu için, bildiride `ülkedeki öteki sakinlerin medeni ve dini haklarının ihlal edilmemesi` şart koşulmuştu.
Balfour Deklarasyonu olarak bilinen bu mektupta İngiliz Dışişleri Bakanı Balfour, Siyonist lider Rotscshild`e şöyle hitap etmekteydi:

"Saygıdeğer Lord Rotschild, Majestelerinin Hükümeti adına kabineye sunulan ve kabul edilen Yahudi Siyonist isteklerini sempati ile karşılayan müteakip deklarasyonu iletmekten memnuniyet duyarım.

Majestelerinin Hükümeti, Filistin`de Museviler için bir milli yurt kurulmasını uygun karşılamaktadır ve bu hedefin gerçekleştirilmesini kolaylaştırmak için elinden geleni yapacaktır. Filistin`deki mevcut Musevi olmayan toplumların sivil ve dini haklarına ve başka ülkelerde yaşayan Musevilerin sahip oldukları hak ve politik statülerine zarar verecek hiçbir şeyin yapılmayacağı açıkça anlaşılmalıdır.

Bu deklerasyonu Siyonist Federasyonu`nun bilgisine sunmanızdan memnuniyet duyacağım.
Saygılarımla

Arthur James Balfour"
Bu mektupla İngiliz Hükümeti, Müslüman Arapların çoğunlukta bulunduğu Filistin bölgesini Yahudilere yurt olarak göstererek, bu bölgede bir Yahudi Devleti`nin kurulmasını desteklemiş ve böylece İsrail Devleti`nin kurulması yolunda en büyük adımlardan biri atılmıştı.

Bu mektup ve bunun ardından gelişecek olan olaylar, dünya Siyonist kesimin desteğinin İtilaf Devletleri yönüne çekilmesinde önemli rol oynamıştı. Lord Balfour`un bu mektubu üzerine yürütülen girişimler, 1918 yılında Fransa`nın, hemen ardından da İtalya`nın desteğini sağlamıştı. ABD başkanı Thomas Woodrow Wilson, Ekim 1918 ayında deklerasyonu desteklediklerini açıklamıştı.

Siyonist liderlerden H. Weizman ve N. Skoly`un çabalarıyla yayımlanan bu mektubun ardından yapılan girişimlerle Filistin bölgesi Yahudi göçmenlerin yerleşimine resmen açıldı. Filistin`e taşınan Yahudiler sadece bölgeye yerleşmemiş Haganah, Irgun, Stern gibi terör örgütleri kurarak Filistin halkı üzerinde baskı ve şiddet uygulamaya başlamıştı. I. Dünya savaşı sürecinden itibaren başlayan bu gelişmeler savaşın son bulmasından sonra hızlanarak devam etti ve Filistinliler, kendi topraklarında teröre şiddete maruz kalan bir halk haline geldi.

II. Dünya savaşının ardından 14 Mayıs 1948`de İsrail devleti bölgede resmen kuruldu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir