• DOLAR 32.471
  • EURO 34.842
  • ALTIN 2441.74
  • ...
Kimlikler yasak harflerle tanışacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK- 'Türk Harfleri Kanunu'nun 2 ve 4. maddeleri kaldırılacak. Bu harflerle tabela, ilan ve reklamlar artık yazılabilecek. Nüfus cüzdanları için ise ayrıca nüfus kanununun alakalı maddeleri değiştirilecek.


X,Q,W harflerine gelen serbestlikten sonra yasal düzenleme boyutunda da bir dizi yenilik gerçekleşecek. Yapılacak yasal düzenlemeyle birlikte, söz konusu harflerin kesin kullanımını yasaklayan 1353 Sayılı "Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkındaki Kanun'un'' 2 ve 4 nolu maddeleri yürürlükten kaldırılacak. Nüfus kanununun ilgili maddelerinde yapılacak değişiklikle ise Kürtçe isim ve Soy isimlerinin nüfus cüzdanlarında yazılabilmesinin önü açılacak.



'Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkındaki Kanun'da yer alan "Halk tarafından vaki müracaatlardan eski Arap harfleriyle yazılı olanlarının kabulü 1929 Haziranının birinci gününe kadar caizdir. 1928 senesi Kanunu evvelinin iptidasından itibaren Türkçe hususi veya resmi levha, tabela, ilan, reklam ve sinema yazıları ile kezalik Türkçe hususi, resmi bilcümle mevkut, gayrı mevkut gazete, risale ve mecmuaların Türk harfleriyle basılması ve yazılması mecburidir." madde kaldırılarak, 80 küsur yıldır devam eden yasak tarihe karışmış olacak. Böylece Q, W, X harfleriyle reklam ve tabela yapılabilecek.



Hatırlanacağı üzere Demokratikleşme Paketiyle birlikte Türk Ceza Kanunu'nda, belirli harflerin kullanılmasından dolayı var olan cezai yaptırımlar kaldırılmıştı.



Bu haberler de ilginizi çekebilir