1. Ulusal Çocuk ve Ergen Obezitesi Sempozyumu tamamlandı
Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) ve Özel Sağlık Kuruluşları Derneği (AYSADER) tarafından düzenlenen 1. Ulusal Çocuk ve Ergen Obezitesi Sempozyumu tamamlandı.
HABER MRK - Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) ve Özel Sağlık Kuruluşları Derneği (AYSADER) tarafından 1. Ulusal Çocuk ve Ergen Obezitesi Sempozyumu düzenlendi.
1.6 milyar insan Obez, 1 milyar İnsan ise aç!
Türkiye'de yeni, çağdaş ve bilimsel sendikacılığın amiral gemisi olmaya devam ettiklerini ve eğitime ideolojik değil pedagojik bir anlayışla yaklaştıklarını öne süren DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, "Yaşam kalitesini ve süresini olumsuz bir şekilde etkileyen obezite artık ülkemizde de ve özelikle çocuklarımız için önemli sorunlar arasında yer almaktadır. Dünya sağlık örgütü verilerine göre dünyada 1.6 milyar insan fazla kilolu fakat buna karşın 1 milyar insan açlıkla mücadele ediyor. Türkiye'de erkeklerin yüzde 25'inde, kadınların yüzde 44'ünde obezite tespit edilmiş durumdadır." dedi.
Obezite çocuklarımızın ve eğitimin en mühim sorunu!
Obeziteyle mücadelenin ve bu itibarla dengeli beslenme ve fiziksel aktivite eğitimleri için en ideal yerlerin okullar olduğunu, sağlıklı yaşam ve beslenme konusunda da öğretmenlerin rolünün çok büyük olduğunu söyleyen Gürkan Avcı, "Okullar aracılığı ile tüm çocuk ve ergenlere ulaşılabilir. Okullar aracılığı ile çocuk ve ergenlere sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırılabilir. Okullarda, öğretmenlerin yaptırım güçleri ve rol model kişilikler olmaları münasebetiyle tüm okul çağı çocuklarına sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırılabilir." diye konuştu.
DES Genel Başkanı Gürkan Avcı ve AYSADER Başkanı Dr. Kürşat Özdemir tarafından açıklanan sempozyumun bildirisinde şu maddeler yer aldı;
Yoksul ailelerden gelen çocukların çoğu için okuldaki yemekler tek gerçek besin kaynağıdır. Dolayısıyla bu okullarda sağlıklı besinler verirsek hem obeziteyi önlemiş, hem de gıda eksikliği sorununu aşmış olacağız.
Öğrencileri ve ergenleri sağlıklı beslenme uygulamaları ile muhatap kılmak, bu yönde davranış biçimi geliştirmelerini sağlamak için örnek ve iyi uygulama/davranışların ödüllendirilmesi de oldukça önemlidir.
Çocuklarımızın günde 1/1.5 litre su/sıvı tüketmesi sağlanmalıdır.
Çocuklarımıza açıkta satılan besinleri satın almaması konusunda yüksek bir farkındalık kazandırılmalıdır.
Çocuklarımıza el yıkama ve diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak da sağlıklı beslenme uygulamalarının önemli bir gereğini oluşturmaktadır.
Sağlıklı beslenme uygulamalarının önemli bir gereklerinden birisi de; çocuklarımızın televizyon ve bilgisayar karşısında daha az zaman harcamasını ve hareketli bir yaşam sürmesini sağlayacak her hangi bir spor dalı ile ilgilenmesi konusunda desteklenmesidir.
YÖK'ün Tıp Fakültelerinde obezite ile ilgili bölümler açması ve yine Sağlık Bakanlığının sadece obezite tedavisine yönelik sağlık kurumlarını açması sağlanmalıdır. ( Yakup Moğulgani - İLKHA)