• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
3 yılda imarın sadece 15'te biri tamamlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Van'da 2011 yılında yaşanan depremlerden sonra tamamlanamayan imar planı, emlak ve inşaat sektörünü olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. İmar planının bir türlü tamamlanamamasına tepki gösteren Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, 3 yılda imarın sadece 15'te birinin yani bin 50 hektarlık alanın onaylandığını ve hala onaylanmayan 14 bin hektarlık bir alanın olduğunu belirterek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Van Belediyesini göreve çağırdı.

"İmar konusunda Van Belediyesi iradesini ortaya koymamıştır"
Bu güne kadar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Van'a 4 etaptan oluşan bir imar planının sunulduğunu belirten Özdek, depremin üçüncü yılına girmesine rağmen hala imar planının netleşmediğini ifade ederek şöyle konuştu: " Son olarak askıya çıkan 3. etap imar planının bin 50 hektarlık alanı, Van Belediyesi tarafından onaylanmıştır. Bu da 15'te bir anlamına gelmektedir. Dolayısıyla 14 bin hektarlık imar hala muammalığını kurumaktadır. 15 bin hektarlık bir alanı ilgilendiren imar planının bin 50 hektarını onaylamak doğru bir şey değildir. Ya imar planı bir bütün olarak onaylanmalı ya da reddedilmelidir. Bu noktada maalesef Van Belediyesi iradesini ortaya koymamıştır."

"Van ekonomisinde yaşanan krizin tek sebebi imardır"
Van'ın imar planının neden şekillenmediğini merak ettiklerini ifade eden Özdek, Van'ın depremden bu yana ciddi kayıplar yaşadığını ve hali hazırda emlak ve inşaat sektöründe ciddi bir ekonomik krizin yaşandığını ve bunun tek sebebinin ise imar planındaki belirsizlik olduğunu belirtti.

"İmar sorunu bir an önce çözülmeli"
İmarın bu kadar uzun sürede netleşmemesinin ticari hayatı durdurduğunun altını çizen Özdek, "Bu nedenle 3 yıldan bu yana muamma olarak duran bu imar planının bir an önce hayata geçmesini, Van Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bu konuda uzlaşma içerisinde olmalarını ve imar konusunda kaybedilen kanın önüne geçilmesi gerektiğini düşünüyor ve ne olursa olsun bir an önce bunun çözüme kavuşturulmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Bakan Bayraktar, '3 ayda çözeceğiz' demişti!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın Van ziyaretinde imar sorununu 3 ay içerisinde çözüme kavuşturacaklarını söylemesine rağmen arada 7-8 aylık bir süre geçtiğini ve hala Van'ın imar palanının bir netlik kazanmadığını ifade eden Özdek, "Bakanımızın sözü yerine gelmemiştir. İnsanlarımız mağdur edilmeye devam edilmiştir." dedi.

İmar planının çözülememesinin arka planında kimler var?
Bu güne kadar İmar planının netleşmemesinin arka planında Van Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bu konuda dirayetlerini ortaya koymamaları olduğunu ifade eden Özdek, özellikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığının imar planının depremlerden daha çok Van'a zarar verdiğini bildiği halde imar planının nihayete erdirmediğini söyledi.

Özdek, "Bu da gerek Bakanlığın gerekse belediyenin üzerlerine düşen görevi yapmadıklarının açık bir göstergesidir. Üzülerek ifade edeyim ki imarın netleşmemesi bu halka depremden daha etkili bir darbe vurmuştur. Van Belediyesi ise bu sesiz kalmakla suç ortağı olmuştur. Dolayısıyla Van Belediyesi de tavrını net olarak ortaya koymuyor ve imarın 15'e biri hacrinde kalan bölümünü ne kabul ettiğini ne de reddettiğini ortaya koymamaktadır. Belediye isterse bu sorunu çözebilir bizler belediyeyi bu konuda duyarlı olmaya ve görevini yerine getirmeye davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Van Belediye Başkanlığının ivedilikle bu konuya eğilmeleri gerektiğini söyleyen Özdek, iki tarafı ortak adım atmaya ve bu sorunun çözümü noktasında görevlerini yerine getirmeye davet etti.

Öte yandan, geçen hafta Van'ı ziyaret eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sivil toplum kuruluşlarına gereken önemi vermediğinden de yakınan Özdek, İmar planı ile ilgili kentin ekonomik kayıplarını ön plana çıkaran bir dosyayı Van TSO başkanı aracığıyla Başbakan'a ilettiklerini ve bu konuda ciddi bir beklenti içerisinde olduklarını da sözlerine ekledi. (Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir