• DOLAR 32.576
  • EURO 34.983
  • ALTIN 2447.426
  • ...
Mısır halkı adım adım özgürlüğe yürüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mehmet Özcan / Doğruhaber

Mısır’da darbenin 100. günü geride kalırken ülkede ekonomik durumun sürekli kötüye gitmesi, asayişin bir türlü sağlanamaması ve yeni bir seçim takviminin halen belirlenememesi, cunta yönetimini ülke içinde ve uluslararası kamuoyunda köşeye sıkıştırmış durumda. Cunta vahşetine rağmen meydanları terk etmeyerek her geçen gün artan bir sayıyla darbeyi reddeden ve meşru yönetimini geri isteyen halkın durdurulamayan bu azmi, Mısır’da özgürlüğün yakın olduğunu gösteriyor.

HALK 4 KASIM’A KİLİTLENMİŞ

Mısır’da seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin yargılanmaya başlanacağı 4 Kasım gününün, “Darbe karşıtı devrimci hareketin daha önce görülmemiş yüksek katılımlı gösterilerine sahne olacağı” belirtildi. Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak Hareketi’nden yapılan açıklamada, 4 Kasım`da yapılması planlanan gösterilerin her zamanki gibi barışçıl olacağı vurgulanarak, “Darbeciler, Mursi ve yol arkadaşlarını yargılayarak halk ve devrimin iradesini kırmak istiyor. Halka, darbeci güçlere karşı devrimci ve muhalif iradenin yanında yer almaları çağrısında bulunuyoruz” denildi. Mursi ve 14 İhvan lideri hakkında, “Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde göstericileri öldürmeye teşvik etmek” suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşmasının 4 Kasım`da yapılması kararlaştırılmıştı.

DARBECİLER AKILSIZ, ÖZGÜRLÜK YAKIN

Mısır’da gelinen süreci gazetemize değerlendiren Mısırlı araştırmacı Ahmet Yusuf, darbecilerin akılsız davrandığını, siyaset yapmadığını, sadece silah ve şiddet kullandığı için gelecek sürecin neyi göstereceğinin kestirilemediğini belirtti. Ancak gün geçtikçe de darbeye karşı sokak gösterilerinin arttığını dile getiren Yusuf, her münasebetle Mısır halkının yeni bir safhaya geçtiğini, adım adım özgürlüğe doğru ilerlediğini ifade etti.

Ahmet Yusuf şöyle konuştu: “Genel itibariyle seçim için bir zaman belirlenmiş olmaması ve ekonominin iyi bir şekilde yürümemesi gerçek manada darbenin kırılması ve başarısız olmasının bir göstergesidir. Çünkü darbeciler, yaptıkları planda darbenin yapıldığı gün itibarıyla bir hafta sonra ülkenin istikrarlı bir şekilde yoluna devam edeceğini umuyordu. Yani sokaklara kimseler dökülmeyecek ve darbeye karşı kimsenin duramayacağını düşünmüşler ama gördüğümüz gibi darbe olduğundan bu yana insanlar halen meydanlarda canlı bir şekilde darbeye karşı direniyor. Bundan dolayı genel itibarıyla gerçekten ekonomi ve toplumsal konularda ülkede büyük sıkıntılar var. Ama darbeciler akılsız davrandığı için gelecek süreç ile ilgili net bir bilgi vermek abes olur. Çünkü karşı taraf artık siyaseti bıraktı. Toplumsal sorunlarla da ilgilenmiyor. Sadece silah ve şiddet kullanıyor. Ama diğer taraf, başta İhvan olmak üzere darbeye karşı olanlar, barışçıl bir şekilde sokak direnişini devam ettirmenin yanı sıra darbeyi destekleyenleri uyandırmak ve uluslararası kamuoyunda darbeye karşı bir girişim başlatmak için çabalıyorlar.”

ÖĞRENCİLER DARBE YÖNETİMİNİ ZOR DURUMA SOKTU

Mısır’da son günlerde üniversite öğrencilerinin gösterileri yoğunluk kazanmış bulunuyor. Özellikle bu öğrenci gösterilerinin darbecileri çok zor duruma soktuğu belirtiliyor. Çünkü öğrencilere karşı uygulanacak şiddet ve silahın, uluslararası kamuoyunda büyük bir yankı uyandıracağı endişesi, cunta yönetimini öğrencilerin gösterilere son vermesi karşılığında bazı konularda taviz vermeye bile hazır olduklarına dair bilgiler paylaşılıyor.

Başlayan öğrenci gösterileri ile ilgili olarak da konuşan Yusuf, “Üniversiteler açıldığı günden itibaren bütün öğrenciler darbeye karşı gösteriler yapıyor. El Ezher Üniversitesi’nde olsun diğer Kahire Üniversitesi, Ayn Şems Üniversitesi gibi birçok üniversitede Talebeler Birliği gösteriler düzenliyor. Ve oradaki öğrenciler daha aktif bir rol üstleniyor. Hatta bazı üniversiteler, gösterilerden dolayı okulu kapatmak zorunda kaldı. Çünkü öğrenciler derslere girmeyip gösteri yapıyor darbeye karşı. Bu üniversiteliler darbe yönetimini tanımadıklarını söylüyorlar. Bundan dolayı ‘eğitimi devam ettirmeyeceğiz’ dediler. Çarşamba günü mesela El Ezher Üniversitesi’nden on binlerce öğrenci darbeye karşı gösteri düzenledi. Ve hatta polis teröristlerin içerisine sızıp darbeye karşı gösteri yapan öğrencilere saldırlar düzenledi” dedi.

YENİ BİR SAFHA YENİ BİR ADIM, ÖZGÜRLÜK YAKIN

Cunta yönetimince Mısır’ın meşru Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin yargılanmasına başlanacağı 4 Kasım’da Mısır’da tüm şehirlerin görülmemiş dev gösterilere sahne olacağı belirtiliyor. ‘Bu gösteriler ülkenin geleceğini belirler mi?’ şeklindeki sorumuza Ahmet Yusuf, “Günler geçtikçe darbeye karşı gösterilen sokak hareketleri artıyor. Ama Mursi’nin yargılanması ya da Adeviyye Meydanı katliamının 100. günü gelecek. Yani her münasebetle Mısır halkı yeni bir safhaya geçiyor, bir adım ileriye gidiyor” diye konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir