• DOLAR 34.166
  • EURO 38.218
  • ALTIN 2920.218
  • ...
SON DAKİKA
İşgalci anlaşmayı değiştirdi:  Abluka detayı! İşte tam metin
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HAMZA DURMAZ-    İşgal rejiminin yaptığı değişiklikler arasında  ilk hafta serbest bırakılacak esirlerin sayısında artış ve  "Gazze ablukasının sona ermesi" maddesinin çıkarılması da yer alıyor.

-Metne göre ilk aşama, uzatma olasılığıyla birlikte 42 gün sürecek. İki taraf arasındaki askeri operasyonların geçici olarak durdurulacak  ve İsrail kuvvetleri doğuya, yerleşim yerlerinden uzağa çekilecek. (Değişiklikle  "karşılıklı" sözcüğü kaldırıldı.)

-Yedinci güne kadar, ilk teklif taslağındaki 3 rehine yerine 7 rehine serbest bırakılacak. Bundan sonra İsrail güçleri, insani yardımların yapılmasına ve yerinden edilmiş silahsız sivillerin ikamet bölgelerine dönüşünün başlamasına olanak tanıyacak şekilde El Raşid Caddesi'nden doğuya doğru Salah al-Din Caddesi boyunca çekilecek.

 -22'sinde (kaçırılanların üçte ikisinin serbest bırakılmasının ardından), İsrail güçleri Gazze Şeridi'nin merkezinden (çoğunlukla Netzer Koridoru ve Kuveyt Meydanı'ndan) Selahaddin ekseninin doğusundan sınıra yakın bir bölgeye çekilecek. Yerinden edilenlerin Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki ikamet yerlerine dönmelerine izin verilecek.. (İsrail'in teklifte yaptığı değişikliğe göre, askeri tesis ve sahalar tamamen imha edilecek. )


-Enerji santralini işletmek için gerekli yakıt ve molozları temizlemek için gerekli ekipman da dahil olmak üzere yoğun miktarda insani yardım ve yakıtın (50'si akaryakıt kamyonu olmak üzere 500 kamyon ve Gazze Şeridi'nin kuzeyinde 250 kamyon) getirilecek.

-Gazze Şeridi'nin her yerindeki hastaneler, sağlık merkezleri ve fırınlar onarılacak. Bu durum anlaşmanın tüm aşamalarında devam edecek.

İki taraf arasında esir değişimi:

Hamas, hayatta kalan tüm  esirler  de dahil olmak üzere en az 33 rehineyi serbest bırakacak.  (kadınlar (siviller ve askerler), çocuklar (19 yaş altı), yetişkinler (50 yaş üstü), hasta ve yaralılar.)

-Değiştirilen öneride, Filistinli esirlerin yeniden tutuklanmamasına ilişkin şartların değiştirildi belirtildi : "Serbest bırakılan Filistinli tutuklular, daha önce tutuklandıkları suçlamaların aynısına dayanılarak tutuklanmayacak. İsrail tarafı, Serbest bırakılan Filistinli tutukluları kalan cezalarını çekmeleri için geri göndermeyecek ve onlardan tahliyelerinin şartı olarak herhangi bir belgeyi imzalamalarını istemeyecek.

-"7 Ekim'den sonra tutuklu ve hükümlülere yönelik uygulanan tedbir ve cezaların kaldırılmasına" ilişkin bölüm de taslaktan  silindi.

-UNWRA'nın adı Gazze'de faaliyet gösterecek uluslararası kuruluşlar listesinden çıkarıldı.

-Refah kapısından Mısır'a gitmesine izin verilen 50 yaralı maddesi anlaşmadan kaldırıldı. 

İlk aşamada Filistinli tutuklu başına kaç rehine serbest bırakılacak?

 -Hamas, kadın (sivil) ve çocuk (19 yaş altı) kategorisinde yaşayan tüm esirleri  serbest bırakacak.

- İsrail, Hamas'ın verdiği  listelere göre esir  her kişi  için 20 reşit olmayan ve kadın mahkumu serbest bırakacak. 

-Hamas, yetişkin (50 yaş üstü) kategorisinde yaşayan, hasta ve yaralı  tüm esirleri serbest bırakacak.  Bunun karşılığında İsrail, Hamas'ın verdiği  listelere göre  her esir için 20 yetişkin mahkumu (50'nin üzerinde, hasta ve yaralı) serbest bırakacak. (geri kalan cezanın 10 yılı geçmemesi şartıyla).

-Hamas, (7 Ekim'de aktif askerlik hizmeti veren) yaşayan tüm kadın askerlerini serbest bırakacak. 

-Karşılığında  İsrail, serbest bırakılan her İsrail askerine karşılık 40 mahkumu İsrail hapishanesinden serbest bırakacak.

(Hamas'ın  sunduğu listelerde  20'si ömür boyu hapis cezasına çarptırılan, 20'si de en fazla 10 yıl hapis cezasına çarptırılan. 200 isim var). Müebbet hapis cezasına çarptırılan ve  bırakılması gereken mahkumlardan herhangi biri yurtdışına veya Gazze'ye gitmek şartıyla bırakılacak. 

İKİNCİ AŞAMA

Sürdürülebilir barışın yeniden tesisi için gerekli düzenlemeler yapılarak anlaşma tamamlanacak. 

Hayatta kalan tüm siyonist erkekler (siviller ve askerler) serbest bırakılacak.  - İsrail hapishanelerindeki kararlaştırılan sayıda esirler  karşılığında.-

-İsrail güçleri Gazze Şeridi'nden çekilecek. 

-Savaş sonucunda tahrip olan evlerin, sivil tesislerin ve sivil altyapıların kapsamlı bir şekilde rehabilitasyonu için gerekli düzenlemeler yapılacak. 

ÜÇÜNCÜ AŞAMA

 kimlikleri belirlendikten sonra her iki taraf arasında ceset takası yapılacak. 
Gazze Şeridi'nde evler, sivil tesisler ve altyapıyı kapsayan 5 yıllık yeniden imar planı uygulanmasına başlanacak.

-Filistin tarafı, altyapı ve askeri tesislerin onarmayacak  ve askeri amaçlarla kullanılan herhangi bir teçhizat, hammadde veya diğer bileşenleri ithal etmeyecek. 

"Gazze Şeridi'ndeki ablukanın kaldırılması" başlıklı bölüm silindi ve alternatif bir cümle eklendi: "Sınır geçişleri açılacak ve bölge sakinlerinin her türlü faaliyeti  ve mal transferi kolaylaştırılacak. 

-BM anlaşmanın "garantörü" olmaktan çıkarıldı ve ABD, Katar ve Mısır garantör olarak kaldı.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir