• DOLAR 32.449
  • EURO 34.759
  • ALTIN 2438.03
  • ...
Rum Ekonomisi Kontrolden Çıktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rum ekonomisi günden güne kötüye gidiyor. Güney Kıbrıs`taki patlamadan önce kötüleşmeye giden ekonomi, patlamanın iyice raydan çıktı. Rum basını, kısa sürede ekonomik tedbirlerin alınmaması halinde bu olumsuz gidişatın Rum ekonomisine ciddi etkileri olacağını yazdı.

Fileleftheros; "Açık Kontrol Dışı... Derhal Tedbir Alınmazsa Ülkeye Çok Ciddi Etkileri Olacak" başlığıyla manşete çektiği haberinde, yılın ilk yarısında mali açığın yüzde 3,47`ye fırladığını, bu oranın; Rum yönetiminin bu yıl için önüne koyduğu yüzde 4 hedefin sadece yarım puan altında olduğunu yazdı.

Habere göre, bütçede yaşanan kayma, kamu borcu faizlerinin işlenme maliyetlerini yüzde 46,10`a fırlamasına, gelirlerin yüzde 1,42 oranında azalmasına ve harcamaların yüzde 9,15 oranında artmasına katkı yaptı. Bu da 637 milyon Euro`luk bir delik yarattı ki bütün bunlar, RMMO deniz üssündeki patlamadan önceydi. Rum Maliye Bakanlığı, 2011`in ilk yarısına ilişkin devlet bütçesi icrasına ilişkin bulguları dün açıkladı.

Rum ekonomisinde kamu harcamaları, senenin ilk yarısında yüzde 9,15 oranında artarak 3.563,8 milyon Euro`ya yükseldi, geçen yılki değeri 3.265,1 milyon Euro idi. Maaş ve yevmiyelerin bu yılın ilk yarısında yüzde 3,95 oranında artarak 904,35 milyon`a yükselmesi (geçen yıl 870,02 milyon Euro idi) de bütçe hedeflerinin gerçekleştirilmesini zorlaştırdı. 2010`da 591,63 milyon Euro olan Sosyal Güvenlik Fonu ödemeleri de yüzde 5,34 artarak 623,20 milyon Euro`ya ulaştı.

Gelirlerdeki gerileme ise yüzde 0,18 oranında azaldı. Bir önceki yıl 735,85 milyon Euro iken bu yılın ilk yarısında 744,54 milyon Euro olarak gerçekleşti. Rum yönetiminin en önemli gelir kaynaklarından biri olan dolaylı vergi geliri yüzde 4,40 oranında artış göstererek, 1.196,33 milyon Euro`dan 1.249,01 milyon Euro`ya ulaştı.

KIBRIS BANKASI UYARDI: DESTEK MEKANİZMASINA ALINACAĞIZ

Ekonominin kötüleşmesi nedeniyle Rum tarafında faaliyet gösteren Kıbrıs Bankası dün benzeri görülmemiş bir harekette bulundu. Banka; Güney Kıbrıs`ın AB`nin Destek Mekanizması`na girme tehlikesinde olduğuna işaret ederek, Rum yönetimini, siyasi partileri ve sendikal örgütleri acilen ekonomik tedbir almaya çağırdığı bir açıklama yaptı.

Avrupa Komisyonu ise, şu anda Güney Kıbrıs`ın Destek Mekanizması`na alınması diye bir şeyin söz konusu olmadığını, Rum yönetiminin kamu açığı konusundaki hedeflerini yerine getirmesini beklediğini açıkladı. Bu arada Rum memur sendikası PASİDİ, emeklilik konusunda hiçbir şeyi kabul etmeyeceğini göstermek üzere bugün olağanüstü toplantı düzenledi.

GÜNEY`DE İŞSİZLİK YÜZDE 7,6`YA FIRLADI

Politis; "Haziran`da Kıbrıs`taki İşsizlik Yeni Rekor Kırdı" başlıklı haberinde, AB İstatistik Birimi Eurostat tarafından dün açıklanan verilere dayanarak, Güney Kıbrıs`taki işsizlik oranının Haziran ayında da yükseldiğini ve peş peşe 8`inci ayda kaydettiği artış ile daha da yükselme trendini teyit etmiş olduğunu yazdı.

Habere göre, Güney Kıbrıs`taki işsizlik oranı Haziran ayında yüzde 1,1 oranında artarak yüzde 7,6`ya ulaştı. Geçen yılın aynı dönemindeki değer ise yüzde 6,5 seyrindeydi.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir