• DOLAR 32.571
  • EURO 35.049
  • ALTIN 2434.398
  • ...
ABD ve Çin Savunma Bakanları Singapur'da ilk kez görüştü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cafer Selçuk

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Çinli mevkidaşı Dong Cün, Singapur'da düzenlenen uluslararası güvenlik forumu Shangri-La Diyaloğu kapsamında ilk kez yüz yüze görüştü.

Austin ve Dong, forum öncesinde iki ülke askeri heyetlerinin de katıldığı bir toplantı gerçekleştirdi.

Bu buluşma, ABD'li Bakan Austin ile Aralık 2023'te göreve getirilen Çinli Bakan Dong'un ilk yüz yüze görüşmesi oldu. Austin ve Dong, ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Kasım 2023'te San Francisco'da yaptığı görüşmede iki ülke arasında askeri iletişimin yeniden kurulması konusunda anlaşmalarının ardından, geçen ay ilk kez video konferans aracılığıyla bir görüşme yapmıştı.

Austin, son olarak 2022'deki Shangri-La Diyaloğu sırasında dönemin Çin Savunma Bakanı Vey Fınghı ile yüz yüze görüşmüştü. Ancak 2023'teki Shangri-La Diyaloğu'nda, o dönemdeki mevkidaşı Li Şangfu ile görüşme talebi, ABD'nin Çinli Bakan'a uyguladığı yaptırım nedeniyle Pekin tarafından reddedilmişti.

Çin'de bir süre kaybolduktan sonra görevden alınan eski Savunma Bakanı Li Şangfu'nun yerine, 23 Aralık 2023'te Donanma Komutanlığı görevini yürüten Amiral Dong Cün atanmıştı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir