Müslümanlar Bosnayı yalnız bırakmamalı
Uluslararası Saraybosna Üniversitesi, gerek taşıdığı tarihsel değer ve gerekse mevcut durum içerisinde çok iyi bir alternatif oluşturması nedeniyle gündemde.
Uluslararası Saraybosna Üniversitesi, gerek taşıdığı tarihsel değer ve gerekse mevcut durum içerisinde çok iyi bir alternatif oluşturması nedeniyle gündemde.
Bu yıl başlayan yeni bir proje kapsamında çok sayıda öğrenci Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’nde burslu olarak okuyor ve eğitim hayatlarını Bosna – Hersek gibi bir ülkede sürdürüyorlar. Peki, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’nde okumak için ne yapmak gerekli? Bu projede kimler yer alıyor? Amaç nedir? Proje sorumlusu Mehmet Gündüz ile konuştuk. Buyrun;
Bu projenin temel amacı nedir? Neden bu gayret?
Bu projenin temel amacı, farkı ülkelerden öğrencilerin Bosna’da sosyal bölümlerde okuması ve ülkelerinde söz sahibi olacak mevkilere gelmesidir. Yani ülkelerine faydalı bireyler olarak yetiştirip, hizmet etmelerini sağlamaktır. Aynı zamanda ülkeleri, Bosna ve Türkiye arasında birer kültür elçileri olmalarıdır. Şu anda proje kapsamında 25 farklı ülkeden 35 öğrenci var. Bu ülkelerin çoğu Afrika kıtasından olmakla birlikte Balkanlardan, Orta Doğu’dan ve Asya’dan öğrencilerimiz bulunmaktadır. Bu öğrenciler hem üniversiteye, hem de Bosna’ya uluslararası bir hava katarak, ülkelerini Bosna halkına tanıtıyorlar. Ayrıca diğer bir hedefimiz de bu öğrencilerin kendi ülkeleri arasında, ticari, siyasi, eğitimsel olarak birbirlerine yardım etmeleri ve güçlü bir bağ kurmalarıdır. Tabii bunları uygulamaları için burada kendilerini en iyi şekilde yetiştirip, ümmete faydalı olmalarıdır.
İslami Kaygısı Olan Gençler
Bu projeye katılacak öğrenciler nasıl seçiliyor?
Proje öğrencileri ülkelerdeki partner kurumlarımız tarafından kriterlere uygun şekilde seçiliyor. Nedir bu kriterler derseniz, özetlersek; islami kaygısı olan, başarılı bir karne sahibi olan, yaşantısı ile çevresine örnek olan başarılı öğrencileri seçmeye gayret gösteriyoruz. Bu öğrenciler eğitim yılı müddetçe yurtta kalıyorlar ve yurttaki diğer Türk ve Boşnak öğrencilerle birlikte dünya kültürünü Bosna ile paylaşıyorlar.
4 yıl sonrası için hedefleriniz nedir?
Öncelikli hedefimiz bu öğrencilerin katıldığı bu projeden yüzlerinin akıyla ve başarılı bir şekilde çıkmalarını sağlamaktır. 4 yıl içindeki hedefimiz ise bu öğrencilerin Bosna halkı ile bir dayanışma içerisinde olup, okudukları üniversite başta olmak üzere, tüm Bosna’ya kendi ülkelerini, kültürlerini tanıtmasıdır. Ülkeler arasında bir kültür elçileri olmalarıdır. Ama öncelikli olarak en kısa zamanda bir program düzenleyerek ülke sunumları eşliğinde Bosna’da bir uluslararası öğrenci programı yapmak. Bu eğitim sezonu içine bunu yapacağız inşallah.
Peki ya 10 yıl sonrası?
Öncelikle bu proje Bosna ile sınırlı kalmayacak ve birkaç ülkede uygulamaya konulacak. Bu proje bir nevi örnek proje olacak. İnşallah 10 yıl sonra da bu öğrenciler ülkelerinde birer iş adamı, birer siyasetçi, birer vakıf görevlisi ya da birer eğitimci olacaklar. Kendileri ülkelerinde burada gördükleri tecrübeleri ailelerine, akrabalarına, komşularına ve dostlarına aktarırken orada farklı projeler ortaya koyacaklar. Birçok öğrencimiz komşu birbirine komşu ülkeler. Şimdiden bir öğrencimiz ülkesinde dernek kurma çalışmalarına başladı bile.
Öğrenciler hangi ülkelerden geliyorlar?
En fazla Afrika ülkelerinden öğrencimiz var. 25 farklı ülkeden 14’ü Afrika ülkelerinden. Sonrasında Balkanlar, Orta Doğu ve Asya geliyor.
Size nasıl ulaşabilirler?
Proje hakkında bilgi almak için bize İhh İnsani Yardım Vakfı’ndan, Bab-ı Alem Uluslararası Öğrenci Derneği’nden ya da İlim Yayma Cemiyeti’nden ulaşabilirler. Ama üniversite hakkında genel bilgi almak için Eyüp’te bulunan İUS Ofis Merkezine uğrayabilierle.
Nerede kalıyor öğrenciler, nasıl barınıyorlar?
Proje kapsamında yer alan bekar öğrencilerimiz yurtta kalıyorlar. Bekar diyorum bir tane evli öğrencimiz var. Üniversitemizde yaklaşık 2000’den fazla öğrenci var. Bu öğrenciler ise Bosna’da bulunan diğer yurtlarda veya kiraladıkları evlerde kalıyorlar.
Masrafları nedir?
Öncelikle olarak şunu söylemeliyim ki uçak biletleri çok pahalı. Birçoğu binlerce kilometre öteden ve farklı ülkelerden aktarma yaparak geliyorlar. Bir de Bosna Hersek ve Türkiye bazı ülkelerden bize istediği için bu öğrencilerimiz önce Türkiye’ye vize alıyor sonrasında Bosna’ya vize başvurusu yapıyorlar. Bu süre zarfında kalma ve vize işlemleri de epey masraflı oluyor. Sonrasında ise, yemek, kırtasiye, barınma gibi masraflar ortaya çıkıyor.
Milligazete