• DOLAR 32.51
  • EURO 34.883
  • ALTIN 2485.618
  • ...
Altınova davasında neler oluyor?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
 MUŞ-Altınova beldesinde1993 yılında toplam 9 kişinin bir evde diri diri yakıldı olay ile ilgili olarak açılan davanın duruşmalarının sanıkların can güvenliği nedeniyle Kırıkkale`de görülecek olmasına tepki gösteren olayın mağduru Öğüt ailesi davanın örtbas edilmesinden endişe ettiğini söyledi.
 
Peki bizim can güvenliğimiz ne olacak
Bir odanın içerisinde 9 çocuğuyla beraber yakılan M. Nasır Öğüt`ün ağabeyi İsa Öğüt, mahkemenin Kırıkkale`ye sevk edilmesiyle kendilerinin bir kez daha mağdur edildiklerini söyledi. Verilen karardan bir şey anlayamadıklarını belirten Öğüt, " Mahkememizi buradan Kırıkkale`ye verdiler. Biz şu an bu işin mağduruyuz.
 
Bizim Kırıkkale`ye kadar gidecek imkânımız yok. Mahkeme, sanıklarının can güvenliğinin olmadığı gerekçesiyle başka bir yere nakledildiği söyleniyor. Peki, bizim can güvenliğimiz ne olacak? Biz diyoruz ki başka bir yere mahkemeye gidemeyiz. Neden Muş değil de Kırıkkale? Bize sebebini açıklasınlar.`` dedi.
 
"Gözlerimizin önünde insanları canlı canlı yakanlara ne kadar güvenebiliriz?``
Verilen karara itirazlarının olduğunu belirten Öğüt," Doğrusu bizde Kırıkkale`ye gitmekten korkuyoruz. Oraya gitmememiz için eğer dilekçe gerekiyorsa dilekçe veririz. Ne gerekiyorsa onu yaparız.
 
Gerçektende can güvenliğimizin olmadığını düşünüyoruz. Gece yarısı 4 yüz hanelik bir köyü kuşatan ve bu kadar insanı evde ateşe vererek yakan bir düşmana acaba insan ne kadar güvenebilir ki? Bu durumda hangi güvence ile Kırıkkale`ye gidilir ki. Gözlerimizin önünde köyü yaktılar, insanları yaktılar. Ne kadar ot, saman, yakacak varsa hepsini yaktılar. Bu durumda ne kadar can güvenliğimiz var ki oraya gidelim.
 
İnsanın düşmanı bile insana bunu yapmaz. Bu yakılma olayının tarifi yapılmıyor. Gece saat 03.00 da köyü çevirdiler ve öğleye kadar köyden çıkmadılar. Bütün köylüyü toplayıp işkence ettiler. Bu halkın başına ne getirmişlerse hepsi bilgi ve belgelerle sabittir.`` diye konuştu.
 
"Hükümet bu davaya sahip çıkmıyor``
Açılan davadan halen bir şey anlayamadıklarını da ifade eden Öğüt, "Biz bu davayı açtık; ama halen biz de davamızdan bir şey anlamış değiliz. Hükümet bu davaya sahip çıkmıyor. Bu kadar insan yakıldı. Ayrıca bu köyde askerlerden zarar görmeyen kimse kalmadı. Köylünün gördüğü zarar göz ardı ediliyor ve görmemezlikten gelinmeye çalışılıyor.`` ifadelerini kullandı.
 
"Doğrusu biz bu olayın örtbas edilmesinden korkuyoruz``
Akil insanlar heyetinin köye gelip halkın ifadesini aldıktan sonra ve yaşanan zulümden herkes haberdar olduktan sonra ancak dava açabildiklerini belirten Öğüt, " Davanın açılmasıyla sevindik ve bu insanların hakları alınacak dedik. Dava açıldı şimdi de mahkeme sorunuyla karşılaştık.
 
Açıkça söylemek gerekirse, biz bu davanın örtbas edilmesinden korkuyoruz. Sanki amaçları bu davayı örtbas etmek gibi gözüküyor.Eğer olay bu köyde yaşanmışsa mahkeme neden Kırıkkale`de yapılıyor? Bunu bize izah etsinler ve bizi ikna etsinler.`` dedi.
 
Olayı bir şekilde örtbas etmek mi istiyorlar?
Ağabey Mehmet Öğüt ise "Mahkememizi neden buradan başka bir yere aldılar ki. Eğer gerekçe can güvenliği ise burada bizim kimseye saldıracak gibi bir durumumuz yok. Devlete kim karşı çıkabilir ki. Biz mahkemenin Kırıkkale`ye nakledilmesini anlamış değiliz.
 
Acaba olayı bir şekilde örtbas mı etmek istiyorlar?Kaç yıldan beri tüm çabalarımıza rağmen mahkemeyi açamıyorduk. Mahkeme açıldı, şimdide karşımıza bu sorun çıktı. Doğrusu şu an şüphe içerisindeyiz. Acaba ne yapılmak isteniyor?`` şeklinde konuştu.
( M. Şirin Çağlayan-İLKHA)
 
 
 
 
 
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir