• DOLAR 32.842
  • EURO 35.227
  • ALTIN 2445.865
  • ...
Stoltenberg'ten NATO'ya Ukrayna çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Stoltenberg, Sofya'da düzenlenen NATO Parlamenter Asamblesi İlkbahar Toplantısı'nın genel oturumunda İttifak'ın amaçlarına değindi.

NATO'nun esas hedefinin savaşı önlemek olduğunu belirten Stoltenberg, "NATO'nun temel amacı barıştır. Önümüzde, NATO komşuları Ukrayna, Gürcistan ve Moldova gibi ülkeleri tehdit eden ve güç kullanarak saldırgan bir Rusya var. Bu nedenle, daha fazla çaba harcamamız gerekiyor." şeklinde konuştu.

Stoltenberg, NATO'nun değiştiğini ve değişen dünya şartlarına uyum sağladığını vurgulayarak, "Şu anda daha tehlikeli bir dünyada yaşıyoruz. NATO, bu zor güvenlik ortamına tepki vermek zorundadır." ifadesini kullandı. Stoltenberg, yakında ABD'de gerçekleşecek NATO zirvesine kadar üye ülkelerin üçte ikisinin milli gelirlerinin yüzde 2'sini savunma harcamalarına ayıracaklarını belirtti.

Zirvenin ikinci önemli gündem maddesinin Ukrayna'daki savaş olacağını vurgulayan Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı "vahşi saldırısını" sürdürdüğünü kaydetti.

Stoltenberg, NATO müttefiklerinin Ukrayna'ya insani ve ekonomik yardım sağladığını belirterek, "Yardımların yüzde 99'u NATO tarafından sağlandı ve bu, Ukrayna'nın Rusya'nın işgal ettiği toprakların yarısını geri almasına yardımcı oldu. Uzmanların çoğu, Rusya'nın Kiev'i ele geçireceğini düşünüyordu ama bu olmadı. Ukraynalılar, işgal altındaki bölgelerin yarısını özgürleştirdi." dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin talep ettiği silah yardımının gecikmesinin ülkenin savunma gücünü olumsuz etkilediğini belirten Stoltenberg, "60 milyar dolarlık yardım, Ukrayna'ya geç verilmiş bir yardımdır. Bu ciddi sonuçlar doğurdu. Ukrayna'ya daha büyük bir rolde yardım etmeyi öneriyoruz. Müttefikler, bu teklif üzerinde çalışıyorlar. NATO için daha etkili bir rol belirleyelim. Daha iyi bir organizasyona ihtiyacımız var." şeklinde değerlendirmede bulundu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir