• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
"İnsanoğlu modern çağda kendini yok ediyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BURSA - Uludağ Üniversitesi'nin önderliğinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın katılımı, Bursa Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) ve Ekolojik Yaşam Derneğinin (EKODER) katkıları ile "Türkiye II. Organik Hayvancılık Kongresi" Uludağ Üniversitesi Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde yapıldı.


3 gün sürecek olan kongreye, Türkiye'nin yanı sıra İsviçre, Danimarka ve Almanya'dan da uzmanlar katılıyor.


Gerçekleştirilen kongrede konuşan Bursa Uludağ Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek, ekolojik dengenin bozulmasıyla insan sağlığının da bozulduğunu, modern çağda insanoğlunun kendini yok ettiğini söyledi.


Rektör Dilek, "Ne pahasına olursa olsun kar hedefleniyor. İnsanoğlu bunu neye rağmen yapıyor? Çevredeki değişiklikleri, ekolojik dengelerin bozulmasını bir kenara bırakın, insanoğlu modern çağda kendini yok ediyor, sağlığını yok ediyor." dedi.


"Hekim olarak biliyorum ki, kanserler artıyor" diyen Prof. Dilek, "Kanserin ortaya çıkmasının en önemli etkenlerinden biri ekolojik dengenin bozulmasıdır. Çevremizde görüyoruz, ölü doğumlar artıyor, psikiyatri ve Alzheimer hastaları çoğalıyor. Bu pervasızlıktan kaynaklanıyor. Ekolojik dengenin bozulması bunları tetikliyor, bunları görüyorum ve büyük üzüntü duyuyorum. Üreticinin ve tüketicinin bilinçlenmesi açısından sivil toplum kuruluşlarının ve medyanın bu konuda çok önemli rolü olduğuna inanıyorum." ifadelerine yer verdi.


Gelişmiş ülkelerde organik hayvansal üretim ve tüketiminin desteklendiğine işaret eden Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Ak, "Bu ülkelerde organik hayvansal ürünlerin toplam üretim ve tüketim içindeki payı yüzde 15-20 iken ülkemizde ne yazık ki binde 1'in altındadır. Biz bu oranı bir an önce yükselterek ekolojiye, çevre ve insan sağlığına, dolayısıyla geleceğimize sahip çıkmalıyız." şeklinde konuştu.


Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği Başkanı Atila Ertem ise, organik üretimin gelişmiş ülkelerde ekonomik krizde bile yüzde 8-10 dolayında gelişme seyri gösterirken ülkemizde ise beklenen düzeye ulaşamadığını kaydetti.


"Yaşanabilir bir dünya için sivil toplum şart"
Organik ürün tüketiminde de Türkiye'nin çok gerilerde olduğuna dikkat çeken Atila Ertem şunları söyledi, "Almanya'da kişi başına organik ürün tüketimi 150 Avro iken Türkiye'de bir Avro'nun altındadır. Organik üretim ve tüketimin yaygınlaşmasında sivil toplum kuruluşlarının büyük önemi vardır. Sivilleşme sadece anayasa yapmakla olmaz, sivil toplum kuruluşlarının da yaygınlaşması gerekir. Ülkemiz bu anlamda da gelişmiş ülkelerden on kat geridedir. Yaşanabilir bir dünya istiyorsak sivil toplum kuruluşlarının içinde yer almak zorundayız." (Veysi Siyah - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir