• DOLAR 32.773
  • EURO 35.105
  • ALTIN 2448.631
  • ...
Arap Bakanlar Komitesi, Macron ile Gazze'yi görüştü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hilal Hikmet Yeşilbudak

Macron, Gazze'de ateşkesin sağlanması, esirlerin serbest bırakılması, yardımların ulaştırılması ve iki devletli çözüm konusundaki tutumunu yineledi. Macron ayrıca kalıcı bir barışın alternatifi olmadığını da vurguladı.

Katar Dışişleri Bakanlığı, Arap-İslam Zirvesi tarafından görevlendirilen komite üyelerinin Macron ile işgal rejiminin devam eden saldırıları sonucunda Gazze'de meydana gelen ciddi gelişmeleri, acil ve tam bir ateşkesin sağlanmasına yönelik uluslararası çabaların yoğunlaştırılması ihtiyacını ele aldıklarını açıkladı.

Katar Dışişleri Bakanlığı, bakanlar komitesi üyelerinin 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin hayata geçirilmesi üzerinde durduklarını da sözlerine ekledi.

Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman El Sani, Xbox platformunda paylaştığı bir tweet ile kendisinin ve Olağanüstü Ortak Arap-İslam Zirvesi tarafından görevlendirilen bakanlar komitesi üyelerinin Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüştüğünü söyledi.

El Sani, Macron ile Gazze Şeridi'nde kötüleşen insani duruma bir çözüm bulmanın ve tam bir ateşkes sağlamanın yollarının görüşüldüğünü açıkladı.

Şeyh Muhammed bin Abdurrahman El Sani bu yöndeki tüm adil uluslararası çabaları desteklediklerini de vurguladı.

Fransa Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada Macron'un Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman El Sani, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri ve Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen Safedi ile Gazze'ye "tüm geçişlerin yeniden açılması için devreye sokulabilecek bir dizi tedbiri" görüştüğü belirtildi. Görüşmede ayrıca, "insani yardım alanındaki iş birliğini güçlendirme ve derinleştirme" yollarının ele alındığı aktarıldı.

Açıklamada, görüşmelerde ayrıca "israil için barış ve güvenliği sağlamanın ve Filistinlilerin meşru isteklerini yerine getirmenin tek yolu olan iki devletli çözümün etkin bir şekilde uygulanması" konusunun ele alındığı belirtildi.

Macron "(israilin) Refah'taki operasyonlarına karşı olduğunu, Gazze'de derhal ateşkes sağlanması ve tüm esirlerin serbest bırakılması çağrısını" yineledi.

Fransa Cumhurbaşkanı ayrıca "Batı Şeria'da yerleşime ilişkin son açıklamaları en güçlü şekilde kınadığını" yineleyerek Fransa'nın "Avrupa düzeyinde de dahil olmak üzere bu konudaki yaptırımları sıkılaştırma kararlılığını" vurguladı.

Görüşme, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns'ün Gazze Şeridi'nde ateşkes ve Hamas ile siyonist rejim arasında bir esir takası anlaşmasına yönelik müzakereleri canlandırmak üzere Paris'e geldiği sırada gerçekleşti.

Bakanlar komitesi Kasım 2023'te, işgal rejiminin Gazze'ye yönelik saldırılarını görüşmek üzere Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'ın ev sahipliğinde düzenlenen olağanüstü Arap-İslam zirvesinde alınan bir kararla kuruldu.

Komite o tarihten bu yana Gazze'ye yönelik savaşın durdurulması için uluslararası desteği harekete geçirmek üzere birçok başkenti gezdi. Paris, heyetin 11. durağı oldu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir