Yeni Kaledonya'da "Fransız güvenlik güçlerinin baskısı kaosu arttırıyor"
Fransa'nın Hint-Pasifik'teki kolonisi Yeni Kaledonya'da Kongre üyesi Marine-Line-Sakilia, Fransız hükümetinin, yerli halkın seçimlerdeki etkisini azaltacak reformu hayata geçirmeye çalışarak Ada'da şu an yaşanan krizin yolunu açtığını söyledi.
Kanak Sosyalist Ulusal Kurtuluş Cephesi Partisinden (FLNKS) Sakilia, Ada'daki durumu basına değerlendirdi.
Fransa hükümetinin tartışmalı anayasal değişiklik reformunu yerel uzlaşı olmadan hayata geçirmeye çalışmasını eleştiren Sakilia, anayasal değişiklik girişimiyle Ada’daki "bağımsızlık yanlıları ve karşıtlarının mobilize olmasından Fransız devletinin sorumlu bulunduğunu" belirtti.
Yerli halkın, seçimlerde nüfuzunu azaltacak bu girişime karşı çıkmasının oldukça normal olduğunu, Fransız yönetiminin yasa konusundaki "inadının" Ada'yı kaosa sürüklediğini kaydeden Sakilia, "Ada'daki krizin sorumlusu Fransa devleti." dedi.
"Fransız güvenlik güçlerinin baskısı kaosu arttırıyor"
Fransa'nın bağımsızlık yanlılarını güç kullanarak bastırmaya çalıştığına işaret eden Sakilia, 19 yaşındaki silahsız gencin güvenlik güçlerince öldürüldüğünü belirtti.
Güvenlik güçlerinin "orantısız ve provokatif" baskısına tepki gösteren Sakilia, polisin mahallelere girerek sis ve ses bombası attığını ve bu müdahalelerin Ada'daki kaosu arttırdığını dile getirdi.
Öte yandan Sakilia, Ada'nın yerli halkı Kanaklara yönelik "son derece ırkçı" ifadelerin yaygınlaşmasını da kınadı.
3'üncü bağımsızlık referandumunun sonuçlarına itiraz
Bağımsızlık yanlısı Kanak Sosyalist Ulusal Kurtuluş Cephesinin anayasal reform tasarısını reddettiğini belirten Sakilia, Ada'da yapılan 3'üncü bağımsızlık referandumunun sonuçlarına da itiraz etti.
Sakilia, 2021'de Kovid-19 salgını döneminde gerçekleştirilen bu referanduma bağımsızlık yanlıları dahil nüfusun yüzde 53'ünün katılım göstermediğie dikkati çekti.
Seçim döneminde salgın yüzünden 300’e yakın kayıp verdiklerini anlatan Sakilia, ölüleri için yerel ritüellerin yapılması ve yas süreci nedeniyle hükümetten seçimleri ertelemesini istediklerini ancak bu taleplerinin yerine getirilmediğini belirtti.
Sakilia, ayrıca Fransız yönetiminin bu reform girişiminin 1998'de bağımsızlık yanlıları ile imzalanan Noumea ve Matignon anlaşmalarına aykırı olduğuna ve reformun Yeni Kaledonya’nın yerli halkı Kanakları kendi topraklarında azınlık durumuna düşüreceğine dikkati çekti.
Yeni Kaledonya'da ölü sayısı 7'ye yükseldi
Öte yandan, Noumea Savcılığından yapılan açıklamaya göre, 48 yaşında bir kişi polis kurşunuyla öldürüldü.
Savcılık gözaltına alınan polis hakkında kasten adam öldürme suçlamasıyla soruşturma açıldığını bildirdi.
Ada'da 13 Mayıs'tan bu yana hayatını kaybedenlerin sayısı 7'ye çıktı.
Öte yandan şiddet olayları nedeniyle bir süredir ticari uçuşlara kapatılan Noumea'daki havalimanı, 28 Mayıs'a kadar kapalı kalacak.
Ayrıca Yeni Kaledonya'ya bağlı Grande Terre'de de 17 Haziran'a kadar eğitime ara verilecek.
Fransız Yüksek Komiserliği, 24 Mayıs itibarıyla bağımsızlık yanlılarının kurduğu 100'den fazla barikatın kaldırıldığını açıkladı. Olaylarla ilgili 350'den fazla kişinin gözaltına alındığı, 98 polis ve jandarmanın yaralandığı belirtildi.