• DOLAR 32.585
  • EURO 35.049
  • ALTIN 2459.926
  • ...
İslam Alemi Ramazanı Muhabbetle Karşıladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mücahid Temel / Doğruhaber

Bu yıl da on bir ayın sultanı Ramazan’a kavuştuk. Ülkemizde büyük bir muhabbetle karşılanan Ramazan ayı diğer İslam ülkelerinde de coşku ve sevinçle karşılanıyor. Ramazanda İslam ülkelerinde diğer aylara nazaran daha çok Kur’an-ı Kerime sahip çıkılıyor. Kur’an-ı Kerimi anlamak için de belli programlar dâhilinde dersler yapılıyor. İslam âleminin her yerinde Ramazan farklı şekillerde karşılanıp, farklı programlar yapılıyor. Bunun için İslam âleminden Mısır, Endonezya ve Malezya’daki Ramazan adetlerini sizler için araştırdık. 

MISIR

Ramazan ayının başlangıcı Müslüman ülkelerin çoğunda olduğu gibi Mısır’da da çıplak gözle hilalin görülmesiyle başlar. Ramazan ayının yarın gireceği ilan edildiği gece, sahura kadar Kahire’nin bütün sokakları insanlarla dolar. Herkes sahur ve iftar için hazırlık yapar. ‘MaidetürRahman’ denilen iftar sofraları kurulur. İnsanlar evlerine çeşitli boylarda fanuslar (Ramazan fenerleri), sokaklara da Ramazanı simgeleyen bayraklar asarlar. Teravih namazlarında sekiz rekatta bir cüz okuyorlar. İlk dört rekât kılındıktan sonra, yarım saat imam vaaz yapar, sonra kalan dört rekâtı da kılıp namazı bitirirler. Ramazanın son on gününde Mısırlıların çoğu itikâfa çekilirler. İtikâf günlerinin tekli günlerde, gece yarısından sonra sahur vaktine kadar camilerde cemaatle 3,5 cüzden oluşan teheccüd (gece) namazları kılınır. Mısır’da Ramazan ayı gerçek manada Kur’an ayıdır. Otobüste, dolmuşta, metroda, çarşıda, pazarda akla gelebilecek her yerde insanlar ellerindeki Kur’an’ı okurlar. Yine dolmuşlarda, taksilerde ve belediye otobüslerinde şoförler, güzel sesli kurraların kasetlerini yolculara dinletiyorlar. Sokaklarda ve dükkânlarda da Hıristiyan-Müslüman herkes yüksek sesle Kur’an dinlerler.

http://www.dogruhaber.com.tr/image/haber/2011/08/02/Resim_1312275650.jpg

İftar vaktine yakın yolların kenarlarında ellerinde hurma ve çeşitli içeceklerle bekleyen gençler, iftar için evlerine yetişemeyenlere oruçlarını açmaları için ikramda bulunurlar. Ramazan ayında barlar, gece kulüpleri ve lokantalar kapılarına kilit vuruyor. Lokantaların çoğu iftar vaktinde bile açmıyorlar.

ENDONEZYA

Endonezya’da Müslümanlar değerli bir misafiri bekler gibi, Ramazan ayını beklerler. Cadde ve sokaklara Ramazanı simgeleyen yazılar ve ışıklar asılarak, süslenir. Büyük bahçe ve meydanlarda Dorderan diye isimlendirdikleri çarşılar kurulur ve bu çarşılarda Ramazana özel yemek, ev, oyun ve insanların ihtiyaç duyduğu başka eşyalar satılır. Bu pazarlar bir şenlik görünümünü alır.

http://www.dogruhaber.com.tr/image/haber/2011/08/02/Resim_1312275777.jpg

Ramazanın ilk üç veya beş günü herkes izin kullanır. Bu günlerde akrabalarını dostlarını ve çevrelerindeki komşuları ziyaret ederek Ramazanın gelişi beraber kutlanır.  Bu aylarda suçluluk oranları düşer, içki gibi günahların işlendiği alanlar kapatılır. Öğretmenler ve öğrenciler kendilerini ibadete vermeleri için Ramazan boyunca bazı okular tatil edilir, işçilerin ibadet etmeleri için çalışma vakitleri kısıtlanır. Üniversitelerde de Kur’an ve Kur’an ilimleri alanında yarışmalar düzenlenir.  Camilerde Ramazana özel programlar ve dersler düzenlenir.

Teravih namazları genelde sekiz rekât bazı yerlerde ise 20 rekât kılınır. TV’lerde Ramazana özel programlar yayınlanır. Müslümanlar zekâtlarını Ramazanda, camiler ve dini kuruluşlar aracılığıyla dağıtırlar. Son on günde de insanlar daha fazla gece namazlarına kalkıp ibadetlerini yaparlar. Fırsatları olanlar itikâfa çekilir. Endonezyalı Müslümanların Ramazana has yemekleri vardır. İftar vaktinde güzel yiyecekler yapılıp komşulara dağıtılır ve toplu iftar programları düzenlenir.

MALEZYA

Malezya’da Ramazan ayında insanlar birbirini ziyaret edip toplu iftarlar, dersler ve Kur’an ezber gurupları oluşturulur. Aynı şekilde camilerde de farklı İslami dersler yapılıp, Kur’an okutulur. Radyo ve televizyonlarda Kur’an okunur, siyer, fıkıh ve tefsir dersleri yayınlanarak Ramazan havası yaşatılmaya çalışılır. Bazı kanallar Mekke’ye canlı bağlanarak teravih namazı yayınını verir. Tabi Malezya’da vakit gece yarısından sonraya denk geldiği halde Müslümanlar gece yarısı kalkıp Mescid-i Haramdaki teravihleri dinlerler.

kullan

Malezyalılar evlerini ışıklarla süsler, caddelerde halk pazarları kurarlar. Bu pazarlarda Malezya’ya has yemekler satılır. Oteller ve lokantalar ucuz bir fiyatla, iftar ve sahur yemekleri satarlar. Bu sofralara Müslüman ve gayri Müslim herkes katılıp iftar vaktinde yemekler toplu bir şekilde yenilir.

http://www.dogruhaber.com.tr/image/haber/2011/08/02/Resim_1312275422.jpg

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir